Gyorsított eljárásban döntenek a karanténszegők bírságának emeléséről

A parlamenti képviselők gyorsított eljárásban döntenek a karanténszegők bírságának emeléséről. 5000 euróra emelhetik a büntetés összegét.

A büntetéssel azokat sújthatják, akik a vörös kategóriába tartozó országokból érkeznek Szlovákiába, és nem tartják be a karanténintézkedéseket. A bírságot a közegészségügyi hivatalok szabhatják ki – derül ki az elektronikus kommunikációról szóló törvénymódosítási javaslatból következik, melynek következtében módosulhat a közegészségügy védelméről és fejlesztéséről szóló jogszabály is.

A törvényjavaslat értelmében a mobilszolgáltatók az ügyfél beleegyezése nélküli is feldolgozhatnák a helyadatokat. Azoknak, akik nem biztonságos országból térnek vissza Szlovákiába, a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a mobilszolgáltatókon keresztül egy figyelmeztető SMS-t fog küldeni. Ebben az áll majd, hogy regisztráltassák magukat, és jelentkezzenek koronavírus-tesztre.

Az ÚVZ-t a módosítási javaslat arra is felhatalmazza, hogy kikérje a mobilszolgáltatóktól azoknak a személyeknek a telefonszámait, akik veszélyesnek ítélt országban jártak. Ezeknek a személyeknek a listáját össze fogják vetni azokéval, akik regisztráltatták magukat. Így ki tudják majd szűrni azokat, akik nem teljesítették a kötelességüket, és Szlovákiába érkezésük után nem vették fel a kapcsolatot az ÚVZ-vel. Az illetőket figyelmeztetni fogják, ha pedig továbbra sem lesznek hajlandóak együttműködni, a telefonszámukat továbbítani fogják a rendőrségnek.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek