Gyorstalpaló tápkalauz kezdő gazdiknak – hogyan válassz kutyaeledelt?

Kutyás gazdinak lenni a világ egyik legnagyszerűbb dolga – bár kétségkívül roppant felelősségteljes is.

Hiszen onnantól kezdve, hogy az állat hozzád került, te felelsz a jóllétéért és az egészségéért. Ez utóbbiban pedig nagy szerepet játszik a megfelelő etetés – de egy kezdő gazdi mégis honnan tudhatná, mi alapján válasszon eledelt kedvencének? Vegyük sorra az alapokat!

El a kezekkel a házi koszttól!

Elsőre kecsegtetőnek tűnhet a gondolat, hogy a kutya maradékot és egyéb házilag előállított ételeket kapjon, hiszen így két legyet üthetsz egy csapásra: nem megy kárba a megmaradt étel, és legalább pontosan tudod, hogy mi kerül az állat táljába.

A gond csak az, hogy a kutyák emésztőrendszere nagyban különbözik az emberétől, így a mi eleségünk nem megfelelő a számára. A nehéz, zsíros ételek megterhelik a gyomrát, a csontok bélelzáródást okozhatnak, az édességek és egyes gyümölcsök pedig mérgezőek is lehetnek számára!

Ideje tudomásul venni, hogy a kutya nem konyhamalac, kimondottan neki való táplálékra, kutyaeledelre van szüksége a maradékok helyett. Egy másik irányzat a BARF nevű nyers etetés, de ez egy külön étrend, amit speciális elvek szerint kell követni.

A legnépszerűbb táp a legjobb?

Most, hogy tisztáztuk, hogy mivel kell etetni a kutyát, következzen egy nehezebb kérdés: hogyan válassz tápot? Hisz közel sem biztos, hogy valóban az a legjobb, aminek lépten-nyomon belefutsz a reklámjába, a legszebb a csomagolása, és a leghangzatosabb a neve.

A titok az összetevőkben rejlik: sajnos sok, prémiumnak nevezett eledelre jellemző, hogy húst alig tartalmaznak, ellenben teli vannak gabonafélékkel és mesterséges adalékanyagokkal.

Ezzel szemben egy valóban teljes értékű eledel nagyrészt állati fehérjékből és hasznos tápanyagokból áll, valamint a termékcsaládban különböző tápok találhatóak a kölyök, az ételallergiás vagy az idős ebek számára. Ez mind igaz a Brit Care eledelekre is, amiket megtalálsz a Kutyakajas.hu Webáruház kínálatában.

Vedd figyelembe a kutya korát, fajtáját és egészségi állapotát!

Ahogy arra már az előbb utaltunk, még egy-egy márkán belül sem mindegy, hogy melyik eledelt választod. Hiszen teljesen más az igénye egy izgága kölyöknek, akinek egészséges felnőtté kell válnia, mint egy kifejlett ebnek, ahol az életerő és a vitalitás megőrzése a cél.

Az idős kutyáknak pedig szintén más tápanyagösszetételre van szükségük, hiszen ők már nem olyan aktívak, és a korukból adódóan jobban ki vannak téve a betegségeknek.

Végezetül pedig nem szabad megfeledkezni arról sem, ha a kutya esetleg ételallergiás, cukorbeteg, túlsúlyos, vagy más olyan egészségügyi problémája van, ami miatt az étkezése nagyobb odafigyelést igényel. Ilyen esetekben azért célszerű kikérni az állatorvos tanácsát is, hogy az eb biztosan azt a táplálékot kapja, ami leginkább megfelel az igényeinek, ezáltal hosszú és egészséges életet élhet.

 


Hasonló cikkek