Gyújtogatásig fajult egy testvérpár vitája a vízdíj tartozás miatt

Veszprémi Törvényszék a mai napon meghozott ítéletével felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki egy 60 éves szentkirályszabadjai férfival szemben, aki a testvérére és annak volt feleségére akarta rágyújtani a házukat.

A megállapított tényállás szerint a testvérek között rossz viszony állt fenn egy vízdíjtartozás miatt. A vádlott és 3 évvel fiatalabb öccse ugyanis úgy laktak egy családi ház különböző szintjein, hogy az épületnek egy vízórája volt, amely a vádlott nevén volt. Ezért – noha a vádlott elmondása szerint jóval kevesebb vizet használt el, mint öccse és annak családja –, miután egyikőjük sem fizette a vízdíjat, a végrehajtó a hátralékot egyedül a vádlott keresményéből tiltotta le. Emiatt a testvérek között többször is vita alakult ki, mely során a vádlott a ház felgyújtásával is fenyegetőzött.

A fenti előzményektől feldühödve a vádlott 2018 augusztusában egyik este 7 óra körül, ittas állapotban néhány deciliternyi, olajjal kevert benzint locsolt a sértett lakrészének faajtaja melletti hőszigetelt falfelületre és azt meggyújtotta. A bejárati ajtó melletti falfelület, valamint a lábtörlő is égni kezdett, de a tüzet a vádlott testvére észlelte, aki egy vödör felmosó vízzel eloltotta azt. Az igazságügyi tűzszakértő által megállapítottak szerint a kilocsolt benzin mennyisége nem volt alkalmas nagyobb tűz okozására, az a vízzel való oltása nélkül, önmagától is kialudt volna.

A vádlott cselekménye következtében – kedvezőtlen körülmények között – fennállhatott volna annak a lehetősége, hogy a tűz átterjed a lakás belsejére, és az abban tartózkodó 2 személy tűzhalált hal, ez azonban az elkövetés módjára figyelemmel nem következett be.

A vádlott a cselekményt az elmeműködés olyan kóros állapotában követte el, amely őt korlátozta a bűncselekmény következményeinek a felismerésében, vagy abban, hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjék.

A törvényszék a vádlottat a fenti cselekmény miatt 1 rendbeli különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének alkalmatlan módon elkövetett kísérlete miatt mondta ki bűnösnek. Az alkalmatlan kísérlet és a kóros elmeállapot miatt a kiszabható büntetés korlátlanul enyhíthető vagy akár mellőzhető is volt a vádlott esetében. A bíróság a súlyosító és enyhítő körülmények, valamint az eset összes körülményeinek figyelembevétele mellett – az ügyészség indítványával szemben – nem tartotta szükségesnek a büntetési célok eléréséhez végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását. Erre tekintettel a bíróság a vádlottal szemben – aki a nyomozás során már több mint fél évet töltött letartóztatásban – 2 évi börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság ítélete nem jogerős, mert valamennyi fellebbezésre jogosult három munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek