“Ha az Úristen nem akarta volna, hogy jó borokat igyunk, nem teremtett volna ilyeneket”. Furmint-ünnep és Palacsinta Nap

 

Tokaj-Hegyalja legzamatosabb nedűit kóstolhatták, akik ellátogattak pénteken este a miskolci Városházára, a II. Furmint Februárra.

Borkóstolás és szakmai eszmecsere

Tavaly óriási sikert aratott a rendezvény, ahol a legősibb magyar szőlőfajta, a furmint állt középpontban. Idén tovább bővült a kínálat, 40 pincészet volt jelen saját készítésű boraival. Mád, Tarcal, Tolcsva mellett a tokaji borvidék számos települése hozta el kóstolásra a maga kínálatát.

” Csak az igazán jó bor képes megmutatni a termelőhely sokszínűségét” – tartják a szakértők

Ismerkedés az ízekkel a tavalyi Furmint Februáron

A furmint hazánk nyolcadik legelterjedtebb szőlője, már a XVIII. század elejére Tokaj-Hegyalja meghatározó fajtája lett. Jelenlegi magyarországi termőterülete 3600 hektár. Október közepén érik, fürtje pedig közepes méretű, laza, hengeres. A belőle készült bor magas sav- és alkoholtartalmú. Jobb évjáratokban ez elérheti a 14-15 %-ot. Az éretten szüretelt szőlőből készült furmint szárazon és édes borként egyaránt elegáns, testes, különleges minőséget adó. Igazán még csak határainkon belül, illetve a Kárpát-medencében ismert, de a Furmint Február szervezői szeretnék, ha a világ minden részére eljutna. A rendezvényen a jó magyar borok mellett zamatos ételek is jelen voltak a frissen alakult Gasztro Klaszter Miskolc révén. Kilenc étterem szállított a programhoz illő, kivételes finomságokat.

Palacsintatorták

Február 13-án, kedden újabb kóstolóra került sor. Ezúttal az Avasalján lévő „Creppy”-ben tartottak Palacsinta Napot. Az étterem kimondottan ilyen fogásokra specializálódott: a palacsintát hajtogatják vörösboros marhapörkölt mellé, több tucatnyi édes és sós töltelékkel, csavarják csokipudinggal, rántják többféle bundában. Számtalan módon és formában tálalják, bizonyítva azt, hogy bármilyen ételköltemény varázsolható ebből a viszonylag egyszerű tésztából.

 

(Fotók: Vona Ildikó /PTV)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek