Ha képviselővé választanak egy volt köztársasági elnököt, megszűnnek az előjogai

Ha parlamenti képviselővé választanak egy volt köztársasági elnököt, azzal megszűnnek az előjogai. A közjogi méltóságok javadalmazásáról szóló törvénymódosítás január elsején lépett hatályba.

Az a korábbi államfő, akit hivatali idejének letelte után parlamenti képviselővé választanak, vagy más közjogi funkciót vállal, az elnöki palotából való távozása után átmenetileg nem jogosult az elnöki juttatásaira.

A jogszabály egy olyan lehetséges helyzetre reflektál, amikor az egykori elnök például parlamenti képviselő, a kormány tagja, az Alkotmánybíróság bírója, a Bírói Tanács elnöke, a Számvevőszék (NKÚ) bírája, alelnöke vagy elnöke, vagy legfőbb ügyész lesz.

Az új jogszabály szerint ha a volt elnök közjogi tisztviselői feladatot lát el, elnöki járadékát és a személyi védelmét erre az időszakra felfüggesztik. Funkciója megszűnése után egész életen át jogosult a juttatásra, ami megegyezik a parlamenti képviselői fizetéssel, valamint a személyi védelemre is jogosult.

A jogszabály kimondja, hogy az új funkcióval járó illetmények (fizetés, juttatások, kompenzáció és egyéb költségtérítések) nem kombinálhatók az elnöki életjáradékkal.

Forrás: TASR, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek