„Ha valaki egy kis időre becsöppen ide megnyugodni és kizárni a gondolatait, akkor már megérte”

A nagymegyeri Fészek Ifjúsági Központ ad otthont a nagymegyeri származású festőművész, Füzik Szilvia kiállításának, amely a 23. számú Arany János Cserkészcsapat közreműködésével valósult meg

A kiállítás címe Alapállás, ami a tiszta tudatállapothoz való visszatérés és a feleslegtől való megszabadulás szimbóluma. A tárlat két részből áll, a folyosón elhelyezett festmények tavaly, a pandémia időszakában készültek. „Ezek a művek az Alapállás megelőző folyamatát tükrözik. Sokkal impulzívabbak, a kaotikus égi jelenségek tükrözik a belső vívódást, amelyet tavaly sokan átéltünk” – kezdte Füzik Szilvia.

Az egyik legimpulzívabb alkotás spray-technikával készült. „Ebben az esetben én jóformán csak egy megfigyelő vagyok, hiszen figyelem, hogy mi alakul ki a színekből. Mostanra szeretek limitált palettával dolgozni, ez saját magam egyfajta megfékezése, hiszen minden alkotófolyamat valamilyen szintű önterápia is egyben” – magyarázza.

A legtöbb kiállított alkotás olajfestmény, néha akrillal kombinálva. „Maga a festés ekkor egyenesen kellemetlen volt számomra az impulzív folyamatok és a kaotikus lelkiállapot miatt, ami ezt az időszakomat egyébként is jellemezte. Ekkor jött el az a pillanat, amikor azt mondtam, hogy elég volt, és szeretnék inkább a letisztultabb stílus és a minimalizmus felé fordulni” – mesélte a művész. „Ezek a művek akkor születtek, amikor bennem is lecsengett a káosz. Vajon mire van szükség a boldoguláshoz vagy ahhoz, hogy boldogok legyünk vagy egyáltalán legyünk? Vissza akartunk térni a Hamvas Béla-féle alapállás filozófiájához, az egyensúlyra való törekvéshez, amit mindenki másképp szeretne elérni.”

A tárlat egyik festménye azért különleges, mert ketté van vágva. Eredetileg két méter magas festményről van szó. „Ez azokat a dolgokat szimbolizálja, amelyek az életünk részei voltak, most pedig már nem szolgálják a javunkat, de mégsem kell őket teljesen elfelejtenünk” – fejti ki. A tárlat lezáró alkotása egy tus-olajfestmény.

A tárlat kulcsmondanivalója az, hogy az egyensúlyba kerülésre több lehetőségünk is van, legyen szó a megnyugvásról vagy épp a minimalizmusról. „A járványhelyzet is egy olyan időszak volt, amikor nem volt lehetőségünk sem a fizikai dolgok, sem az élmények halmozására, és ekkor jöttünk rá, hogy ezekre nincs is feltétlenül szükségünk” – jegyezte meg.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: parameter.sk

Fotók: Cséfalvay Á. András


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek