Háború a szlovák rendőrségen: Vizsgálati fogságba helyezték a NAKA legnagyobb nyomozóit

A Pozsonyi III-as Járásbíróság szerdán késő este előzetes letartóztatásba helyezte a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálótisztjeit, Ján Čurillát és Pavol Ďurkát.

A bíróság Čurilla esetében az eljárás befolyásolása, illetve a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak az előzetes letartóztatást. A gyanúsított panaszt tett a döntés ellen, amelyet a Pozsonyi Kerületi Bíróság fog elbírálni. Čurilla közeli munkatársa, Pavol Ďurka is vizsgálati fogságba került, és az ő esetében is a bűnismétlés veszélyével, illetve az eljárás esetleges befolyásolásával indokolta döntését az illetékes bíró, Juraj Kapinaj.

Čurilla és Ďurka jelentős nyomozásokat vezettek a közelmúltban. A Tisztítótűz nevű akció során tavaly november elején letartóztatták Tibor Gašpar országos rendőrkapitányt, Peter Hraškot, a NAKA korábbi igazgatóját és Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes főosztályának vezetőjét is. Čurilla volt eredetileg az Isten malmai nevű akció vezető nyomozója is, Ďurka pedig az, aki a SIS exigazgatóját, Vladimír Pčolinskýt korrupcióval gyanúsította meg.

Az ügy további pikantériája, hogy a NAKA említett rendőrei – és csapatuk – a belügyi inspekció egyes rendőreinek letartóztatását tervezte, mert alapos gyanú állt fenn azzal kapcsolatban, hogy az inspekció rendőrei bűnszervezetet alkotva szabotálni akarják az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapó, politikai és maffiaszálakkal is rendelkező bűnesetekkel kapcsolatos nyomozásokat. Az akció terve múlt hétvégén kiszivárgott.

Čurillát és Ďurkát két eset miatt kezelik gyanúsítottként. Az egyikben Čurilla állítólag megakadályozta, hogy a Takáč-féle maffiaklán egy fontos tagja visszatérjen Szlovákiába, és együttműködjön a rendőrséggel. A nyomozati iratok szerint erre közvetítőkön keresztül szólította fel az említett férfit. A szóban forgó maffiózó, Martin Mikulec végül valóban nem tért vissza Szlovákiába, de később öngyilkos lett Csehországban. Pavol Ďurkát pedig azzal gyanúsítja az inspekció, hogy részben saját maga írta meg annak a Dömötör Csabának a kihallgatási jegyzőkönyvét, akit augusztusban hamis tanúzás miatt ítélt el a bíróság.

Milan Sabota és Štefan Mašín, valamint a belügyi inspekciós hivatal megbízótt igazgatójának előzetes letartóztatását javasolta az ügyészség.

A NAKA rendőreit hivatali visszaéléssel is gyanúsítja az inspekció. Mégpedig azért, mert korrupciós bűncselekményekkel akartak eljárást indítani az inspekció egyes emberei ellen. A NAKA rendőreinek ez azonban nem sikerült, mert az általuk elindított büntetőeljárást a már legendássá váló 363-as paragrafusra hivatkozva szintén leállította a főügyészhelyettes, Jozef Kandera.

A belügyi inspekciós hivatal megbízótt igazgatóját, Peter Scholtzot hivatali jogkörrel való visszaéléssel, valamint igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják saját beosztottjai. Állítólag információkat szivárogtatott egy inspekciós nyomozócsoportról a NAKA nyomozóinak, másrészt a NAKA-nak engedélyt adott, hogy nyomozást folytasson az inspekció gyanús rendőrei ellen.

Forrás: Aktuality.sk, parameter.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek