Hadisírt tettek rendbe Kecskeméten

Nemzetőrök tették rendbe szombaton a II. világháborúban elesett Kovács József szakaszvezető pilóta sírját a Szentháromság temetőben

A sír rendbetételét Béni Tibor nemzetőr, a Történelmi Vitézi Rend tagja és párja, Villám Ildikó kezdeményezte.

„Kovács József szakaszvezető Ildikó nagybátyjával, Villám Mihállyal együtt halt hősi halált 1944 októberében – idézte fel a történteket Béni Tibor. – Hármas rajban Budaőrsről szálltak fel az Me-210-es kétszemélyes repülővel, mellyel Kecskemétet védték a Kiskunfélegyháza felől támadó szovjet páncélosoktól. Találatot kapott a repülőgépük, Miska még ki tudott ugrani, de József a repülővel együtt robbant fel. Miska számára kiemelten fontos volt a hadművelet, hiszen kecskeméti lévén, saját családját és otthonukat is nagyon féltette. Az ejtőernyője sajnos az alacsony magasság miatt nem tudott kinyílni, így szörnyethalt. Saját szőlőjükben találtak rá.”

Az édesapa és a kisebb fiú, István temette el Miskát és Kovács Józsefet a szőlőben, később helyezték át a testeket a kecskeméti temetőkbe.

Több procedúra után lett végső nyughelye Miskának a református temetőben, József azonban tömegsírba került a Szentháromság-temetőben. Szeptemberben emléktáblát avatunk Miska tiszteletére, aki jövőre ünnepelné 100. születésnapját. József iránti tiszteletünket pedig azzal szeretnénk leróni, hogy a tömegsír rá eső részét rendbe tesszük, és egy síremléket állítunk neki. Ez utóbbihoz még keressük a támogatókat – tette hozzá Béni Tibor.

A sírrész rendbetételében Béni Tibornak és párjának a barátaik, kecskeméti és kerekegyházi nemzetőrök segítettek – írja a BAON.

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek