A szlovák hadsereg 2035-ig 38 milliárd euróból modernizálhat

A szlovák kormány szerdán elfogadta a védelmi minisztérium stratégiai tervét, amely részletesen meghatározza, hogy 2035-ig milyen fejlesztéseket kell végrehajtani a hadsereg modernizációjára vonatkozóan. Jaroslav Naď (OĽaNO) tárcavezető úgy véli, még sosem volt ilyen sürgető a katonaság megerősítése, mint most.

Jaroslav Naď szerint Szlovákiában az elmúlt évtizedben a hadsereg fejlesztése a perifériára szorult, amit jól bizonyít az elöregedett katonai felszerelés és az elhanyagolt infrastruktúra. A védelmi minisztérium nemrégiben éppen azért adományozta Ukrajnának az S–300-as légvédelmi rakétarendszert, mert már több évtizedes felszerelésről volt szó, amelyet a szlovák hadsereg nem tudott volna hatékonyan felhasználni.

A hazai légteret most a nyugati szövetségesek által küldött, jóval modernebb Patriot-rakéták védik. Naď szerint azonban ez csak a kezdet, az Ukrajna elleni orosz invázió pedig rámutatott, hogy a felfegyverkezés sürgősebb, mint valaha.

Az önálló Szlovákia megalakulása óta még sosem volt ennyire fontos, hogy a fegyveres erőink komplex módon legyenek képesek bebiztosítani a legfőbb feladatukat: megvédeni Szlovákiát a külső hatalmak támadása ellen, megóvni a szuverenitását, a területi integritását és a határai sérthetetlenségét, illetve teljesíteni a nemzetközi egyezményekből adódó kötelezettségeket”  vélekedett a védelmi miniszter.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek