Hajrá, elindult! Új finanszírozási lehetőség a kkv-k számára

A Növekedési Hitelprogram újabb szakaszát indította el a mai napon a Magyar Nemzeti Bank. 1500 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

NHP Hajrá néven fut a konstrukció, és a program fix kamatozású, legfeljebb 2,5%-os kamattal rendelkező kölcsönt vagy pénzügyi lízingforrást biztosít a kis- és középvállalkozások részére.

2013 óta működik a Növekedési Hitelprogram, az pedig egyértelműen kijelenthető, hogy az induló NHP Hajrá az eddigi szakaszok legjobb tulajdonságait ötvözi a gazdaság-újraindítás jegyében. Futamidő szempontjából jelentős engedményt tett az MNB a korábbi szakaszokhoz képest, hiszen akár 20 évre biztosít fix és alacsony (legfeljebb 2,5%-os) kamatozású forrást a kkv-k számára.

A bankok az MNB korábbi bejelentése szerint 2021 közepéig 4%-os kamattámogatást is kapnak rá, így a pénzintézetek is igazán érdekeltek abban, hogy aktívan értékesítsék e hiteleket.

Az NHP Hajrá az egyik legkedvezőbb elérhető konstrukció lesz a piacon a cégek számára, különösen, amíg a kormány által ígért új, kamattámogatott hitelprogramok el nem indulnak.

Az NHP Hajrá keretében felvehető hitelek legfontosabb jellemzői:

  • kamata a korábbiakhoz hasonlóan legfeljebb 2,5% lehet a vállalkozások számára,
  • a futamidő végéig fix kamatozást biztosít a cégek számára,
  • új beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra és 2020. január 1-jén már meglévő hitelek kiváltására használható,
  • akár 20 évre, de rövid távra is felvehető, forgóeszköz-hiteleknél a 3 év a maximum,
  • a program keretében nyújtható hitel összegének alsó határa 1 millió forint, felső határa 20 milliárd forint,
  • kisebb összegű hiteleknél (300 millió forintig) a hiánytalan kérelmi dokumentáció beérkezésétől számítva 10 munkanapon belül kötelezően hitelbírálatra kell kerülnie az ügynek,
  • a hitelek lehívására a szerződéskötést követő 3 éven belül van lehetőség,
  • a program keretösszege 1500 milliárd forint (ebből 1000 milliárd új, 500 milliárd pedig az NHP fixből átcsatornázott összeg).

Kibővített felhasznási körrel elérhetők a beruházási hitelek (ideértve a lízinget is): használt vagy új tárgyi eszközök beszerzésére, a már meglévő vagy bérelt, illetve lízingelt (amennyiben a beruházás aktiválásra kerül) eszközök átalakítására, korszerűsítésére és kapacitásuk bővítésére.

Újra van lehetőség forgóeszköz hitelek felvételére, a munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a vállalatok likviditásának biztosítása érdekében, lényegében szabad felhasználási lehetőséggel.

A program keretében lehetőség van a nem a Növekedési Hitelprogram keretében létrejött), legkésőbb 2020. január 1. napjáig megkötött forint vagy deviza alapú beruházási kölcsön vagy pénzügyi lízing kiváltására is.

Személygépkocsi beszerzése kizárólag abban az esetben finanszírozható, ha a kkv főtevékenysége 2020. január 1- től folyamatosan személyszállítás.

A program keretében nyújtott forgóeszközhitelt a kkv a működéséhez kapcsolódó kiadásainak fedezésére (korlátozás nélkül) használhatja, ideértve akár a már fennálló forgóeszközhitelének kiváltását is.

A hitelintézetek az 1500 milliárd forintos keretösszeg első 1200 milliárd forintos összege erejéig a kkv-szerződések adatszolgáltatás keretében történő beküldésének sorrendjében juthatnak forráshoz. Az MNB ígérete alapján amikortól a program kihasználtsága elérte a 100 milliárd forintot, az MNB a keretösszeg kihasználtságának mértékét minden naptári hónap első keddi munkanapján közzéteszi.

 


Hasonló cikkek