Hajrá hazai vállalkozások: indul az NHP Hajrá

A Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá néven elindítja a Növekedési Hitelprogram következő szakaszát.

Ennek keretében az igénybevételi lehetőségek kibővülnek, és a futamidő a korábbi szakaszokhoz képest jelentősen növekszik. Láthatóan az a célja a Nemzeti Banknak, hogy a megingott hazai gazdasági helyzetben támogatást nyújtson a kis- és középvállalkozások számára.
A Növekedési Hitelprogramot először 2013-ban hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank, a program azóta több szakaszban, változó feltételekkel állt a vállalkozások rendelkezésre.

Az új lehetőséggel az igénybe vevők 2020. április 20-át követően élhetnek, és a bankok már most gőzerővel dolgoznak azon, hogy csatlakozzanak a programhoz és elérhetővé tegyék az új konstrukciókat a vállalkozások számára. Az MNB a bankoknak nyújtott 4 százalékos kamattámogatással koronázta meg a programot, aminek köszönhetően az eddig köztudatban lévő fix 2,5 százalékos kamatszintnél is kedvezőbb árazáson lehet majd hitelhez jutni.

A hitelcélok a következők lehetnek:

  • beruházás, fejlesztés finanszírozás,
  • lízing,
  • forgóeszköz finanszírozás (szállító, készlet, vagy akár munkabér),
  • hitelkiváltás,
  • cégfelvásárlás finanszírozás.

Nagy változás a korábbi szakaszokhoz képest a megnövekedett futamidő (korábban jellemzően 10 év volt). A lényegesen hosszabb, maximum 20 éves futamidőnek köszönhetően az éves tőke és kamatfizetési kötelezettség összege meghatározó mértékben csökkenthető, illetve ugyanakkora törlesztővel magasabb hitelösszeg érhető el.

Bár a részletek még nem teljesen ismertek, feltételezhető, hogy a részvételi feltételek a korábbi évekhez képest változatlanok maradtak, vagyis minden kkv számára nyitott a lehetőség a hiteligénylésre, függetlenül attól, hogy a vállalkozás székhelye hol található. Korlátozások inkább a hitelcélokat illetően várhatóak, a megelőző szakaszok szerinti NHP szabályokhoz igazodva.

További elvárás, hogy legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell az igénybe vevőnek, de elképzelhető, lesz olyan bank, ahol feltétel a két teljes lezárt üzleti év megléte.


Hasonló cikkek