Halad az oltás, de súlyosbodik a vírushelyzet Nógrád megyében is

Jelentősen emelkedik Nógrád megyében a koronavírussal fertőzöttek száma, amely mostanra átlépte a tízezret. A balassagyarmati fertőzőbeteg-osztályokon két hete folyamatosan nő a beteglétszám. Sokan súlyos tünetekkel küzdenek.

Az ország legkisebb – és legalacsonyabb lélekszámú – megyéje a fertőzöttek számának listáján a megyék között a sor végén szerepel, ugyanakkor a lakosságszám szerinti fertőzöttségi arány nagyon magas Nógrád megyében. Tizennyolc egészséges lakosra jut egy fertőzött személy, vagyis minden tizenkilencedik nógrádi személy covidos – mondhatjuk.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere február 21-én kiadott veszélyhelyzeti közleményében arról számolt be, hogy a Dr. Kenessey Albert Kórházban két hete emelkedik a betegszám. Február 21-i adatok szerint 56 covid-beteg fekszik a fertőző osztályokon, közülük majd minden második beteg súlyos állapotban van. 12 főt kezelnek lélegeztető gépen. Balassagyarmat polgármestere arról is nyilatkozott, hogy a vele egyeztető orvosok egyértelműen az angol mutációt okolják a fertőzés megugrásáért. „Ennek a mutánsnak több fiatal is fogságába kerül, illetve új ismeret, hogy bár a betegszám nem nagyobb, viszont a súlyos állapotúak száma magasabb, mint eddig” – hangsúlyozza.

Közben zajlik a védőoltások beadása Nógrád megyében. A vakcinák a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetbe érkeznek, innen osztják szét a többi intézménynek. Múlthéten  2340 fő oltására elegendő oltóanyagot kapott a határmenti megye. Folytatni tudták a térségben a szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak második körös oltását. A vakcinákból kapott a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, valamint a pásztói Margit Kórház is. Az intézmények oltási csoportjai a szociális otthonokat keresték fel. 

Csach Gábor hozzátette: „A balassagyarmati kórház oltópontján az elmúlt hétvégén átlépték a 4200 beoltott létszámot. A háziorvosoknál is rendben halad az oltás. Pfizer vakcinák mellett a kórházban már túl vannak 70 Szputnyik oltás beadásán is. Komoly tünetek senkinél sem léptek fel.”

Fotó: MTI/Komka Péter

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek