“Hálás lehetek a sorsnak” – beszélgetés Wolf Kati énekesnővel

Vona Ildikó

 

 

 

Interjúnk a miskolci koncertje után készült, az adventi díszbe öltözött Szent István téren.

 

Vona Ildikó: Milyen emlékeid fűződnek Miskolchoz?

Wolf Kati: Nagyon sokat járok errefelé fellépni – Miskolcra és a környékére is –, már főiskolás koromból van koncertemlékem innen. Arra emlékszem, hogy egy nagy szabadtéri rendezvény volt a városban, és óriási hangulat! Rengeteg olyan hely van, ahol sokszor koncertezek, de turistáskodni sosincs időm. Itt sem voltam még “csakúgy” (sajnos), de ami késik, nem múlik, remélem.

– Vasárnap gyújtjuk az adventi gyertyákat. Gyerekkorodban mit jelentett számodra a karácsony?

– Nagycsaládban nőttem fel, csodálatos gyerekkorom volt. Karácsonykor is mindig sokan voltunk, és én ezt nagyon szerettem. Nagyszülők, unokatestvérek, nagybácsik, nagynénik… szeretetteljes és jó hangulat. Imádtam ezeket az ünnepeket.

– Hány éves korodig hitted azt, hogy a Jézuska hozza az ajándékot?

– Húha, nem is tudom, de elég sokáig. A szüleim mindenféle trükköket bevetettek, hogy elhiggyük, a Jézuska csenget. Egyszer felvették magnóra, a kazetta legvégére a csengetést, bekapcsolták a fa mellett, és mikor mindenki együtt volt kint a konyhában, akkor egyszer csak megszólalt a csengettyű. Elég nagyok voltunk már a testvéreimmel, és majdnem elájultunk: ez most mi is volt? Anyumék meg mosolyogtak: „Na ugye, hogy van Jézuska!”.

– Van két bátyád, édesapád pedig ismert zeneszerző, Wolf Péter. Voltak nagy családi éneklések szenteste?

– Apum mindig leült a zongorához, és együtt elénekeltünk néhány karácsonyi dalt, aztán ölelések, puszik, ajándékozás és végül nagy vacsora, sok nevetéssel. Szóval, tényleg idilli volt a gyerekkorom. Karácsonyról pedig extra jó élményeim vannak, nagyon hálás lehetek a sorsnak, hogy így nőttem fel.

– Ünnepi menü? Töltött káposzta, bejgli?

– Természetesen minden, ami ilyenkor “kötelező”. Anyukám istenien főz, és a nagymamák is mindig csodálatos ételeket, sütiket varázsoltak az asztalra.

– A lányaid mennyire várják a karácsonyt? Hogyan telik az adventi készülődés?

– Valamennyire fel szoktuk díszíteni a lakást, de csak finoman. Az adventi koszorút most már évek óta a kisebbik lányom, Luca készíti. Idén is gyönyörűt csinált. Nagyon ügyes és szeret kreatívkodni, ezért mindig övé az első dísz nálunk.

– Milyen karácsonyfátok lesz?

– Élő szokott lenni, pedig minden évben elhatározom, hogy jövőre műfenyő lesz és nem plafonig érő, de aztán persze mindig igazit veszünk, és – a gyerekek szigora miatt – hatalmasat.

– Meddig tartjátok meg?

– Nagyjából Vízkeresztig, de addigra el is “fárad” a fa, illetve addigra engem már szokott idegesíteni, hogy alig lehet tőle elférni a nappaliban, meg hullik a levele, úgyhogy nem tartogatjuk túl sokáig.

– Milyen ajándékot adsz a rokonaidnak? Drágábbakat, vagy inkább csak szimbolikus nálatok az ajándékozás?

– Annyian vagyunk, hogy évek óta már csak a gyerekeket ajándékozzuk meg, esetleg egymást valami – tényleg – aprósággal. A lényeg nem az ajándék. A gyerekek persze kapnak azért bőven, nekik még ez hozzátartozik a karácsonyhoz.

– Olvastam: néhány hónapot Hongkongban töltöttél. Ott milyen volt a karácsony?

– Mi otthon, a lakásunkban megtartottuk a karácsonyt hagyományos módon. Egyébként Hongkong részben angolszász hagyományokkal bír, és sokan ünnepelnek ugyanúgy kinn is.

 

Egy korábbi koncerten (Fotó: Wolf Kati Facebook oldala)

 

– Tudom, az adventi időszak mozgalmas számodra, sok fellépésed van. Hol lehet veled találkozni?

– Sokféle megyek koncertezni; a közösségi oldalaimon mindig fenn van, hol talál meg a közönség. Idén az év végi nagykoncertemet december 15-én tartom Budapesten a Mátyás-templomban, illetve 17-én Debrecenben, a Nagytemplomban. Ezek klasszikus adventi koncertek karácsonyi, saját és Ave Maria dalokból összeállított műsorral, a saját zenekaromhoz pedig csatlakozik a Jazz And More kamarakórus és a Virtuózok kamarazenekara is, úgyhogy izgalmas és remélem, szép estek lesznek.

 

(Nyitókép: Wolf Kati Facebook oldala)


Hasonló cikkek