Hallgatókat vár a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Ezerhétszáz új hallgatót vár a 2016-2017-es tanévre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. A tanintézetben a jövő héten kezdődnek a beiratkozások.

Az alapképzésre meghirdetett 3010 helyből 505-öt, a mesterképzésre meghirdetett 390 helyből 166-ot ajánlanak tandíjmentesen. Ezeket a helyeket a legjobb eredményeket felmutató diákok foglalhatják el. A fennmaradó helyeken tanuló diákoknak költség hozzájárulást kell fizetniük.

A magyar állam által fenntartott erdélyi egyetem csíkszeredai, marosvásárhelyi és kolozsvári karán, valamint sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán 31 alapképzésre és 12 mesterképző szakra lehet jelentkezni.

Ebben a tanévben két épülettel is gazdagodik az egyetem. A marosvásárhelyi campusban épül egy olyan épületszárny, amelynek a földszintjén étkezdét, az emeletein pedig tantermeket rendeznek be. Emellett egy kutató-innovációs-fejlesztő központot is építenek Marosvásárhelyen.

sapientia

A kolozsvári karon induló környezettudomány, környezeti monitoring mesterszak újdonságnak számít, amely elindítására az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE) kötöttek megállapodást. Az egyetem reményei szerint a 2017-2018-as tanévtől indíthatják el Sepsiszentgyörgyön az erdészmérnök-képzést. Továbbra is várják a kolozsvári fotó- és filmművészet szakra a Kárpát-medence más országaiból származó hallgatókat.

Az egyetem legtöbb szakán felvételi vizsgát is tartanak. Ezzel szeretnék kiszűrni azokat a diákokat, akik beiratkoznak az egyetemre, aztán az első év során lemorzsolódnak.

Dávid László rektor szerint pár román anyanyelvű diákja is van az egyetemnek, akik számára román nyelvű felvételit is szerveznek. “Ha vállalja valaki, hogy megtanulja a magyar nyelvet, és ezen a nyelven tanul, akkor mi segítjük ebben. Ha románok, vagy vegyes családokból származó fiatalok is vállalják azt a szellemiséget, amit a Sapientia képvisel, azzal mindenki nyerhet” – jegyezte meg a rektor tájékoztatójában.

forrás: MTI

Képek forrása: http://www.ms.sapientia.ro


Hasonló cikkek