Hallucinációi miatt éjjel, ollóval támadt szomszédjára

Emberölés bűntettének kísérlete, valamint magánlaksértés és zaklatás miatt emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség azzal a 34 éves férfival szemben, aki 2019 márciusában, késő éjjel ollóval támadt szomszédjára az egyik Zirc-környéki faluban.

A vádirat szerint a lakóhelyén számítógépes munkát végző elkövető napi rendszerességgel, esetenként nyugtatóval együtt fogyasztott alkoholt. Mindez oda vezetett, hogy a vádlott a munkavégzése során volt, hogy hallucinált, hangokat hallott, képeket látott, amelyek kódoltan cselekvésre utasították.

Az elkövető 2019. március végén, a kora délutáni órákban a szomszédjában lakó sértett láncra kötött kutyájának hangos vonyítása miatt átkiabált a férfinak, hogy engedje el az állatot, mert, ha nem, akkor pórul jár és megöli. A félelmet keltő fenyegetés hatására a sértett utóbb zaklatás vétsége miatt kérte a vádlott felelősségre vonását.

A vádlott aznap ismét hallucinált, ezért késő délután orvoshoz ment, ahol gyógyszert írtak fel neki, melyet követően az esti órákban ért haza, majd éjfél körül ismételten hangokat hallott. Ennek hatására egy 20,5 cm hosszú ollót vett magához, és az utcájukban házról házra járva figyelte, hogy honnan jönnek az általa hallani vélt hangok. A vádlott végül a szomszéd háznál állt meg, ahol az általa megfenyegetett sértett udvari lakrészéhez ment, majd a kopogására ajtót nyitó férfira támadt, akit a szobában lévő ágyra lökve meg akart szúrni. A sértettet kirángatta a teraszra, aki az utcára menekült, de a vádlott utolérte, és az árokba lökte, majd ismét próbálta megszúrni. A férfi a támadásokat nagyrészt ki tudta védeni, azonban a karján és kezein így is megsérült, illetve a vádlott egyik szúró mozdulata is eltalálta, melyek következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A vádlott támadása ugyanakkor a sértett kitartó védekezése nélkül a halálához is vezethetett volna.

A vádlottnál a gyógyszerek és alkohol fogyasztása miatt fellépő pszichiátriai tünetek, hanghallások nem jelentenek a beszámítási képességét korlátozó vagy kizáró tényezőt.

Az ügyészség a vádiratában börtönbüntetés kiszabására tett indítványt az ügyben eljáró Veszprémi Törvényszéknek.

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek