Hamarosan iskolakezdés! 6 tipikus hiba a gyerekszobában

Az iskoláskor új igényeket teremt a gyerekszoba berendezésében. A berendezés során könnyű elkövethetni olyan hibákat, amelyek negatívan hathatnak nemcsak a gyermek egészségére, hanem iskolai teljesítményére is. Lássuk a hibákat és a megoldásokat!

1. hiba: A különböző tevékenységek zavarják egymást.
Megoldás: a tér leválasztása

A tanuló zóna kialakítása segíti a tanulást, de mindenképpen határozottan válasszuk el a szoba többi részétől. Így elérhetjük, hogy a gyerek itt csak az iskolai tevékenységre koncentráljon. Azokat a tárgyakat, amelyek nem kapcsolódnak szorosan a tanuláshoz és az iskolához, a szoba más részébe helyezzük el, hogy ne vonják el a figyelmüket.

2. hiba: Rossz fényviszonyok, nem megfelelő megvilágítás
Megoldás: Nagy ablak, megfelelő irányból érkező fény

A fényhomály erőlteti a szemet, így a látás romlását okozhatja – és fáradékonyságot, fejfájást is kiválthat, akár a gyermek tanulási kedvét is elveheti. Ezért az íróasztalt tanácsos az ablakhoz közel elhelyezni, hogy minél több természetes fény érje a gyerek szemét. Arra is figyeljünk, hogy jobbkezeseknél 60-70 fokos szögben szemből vagy balról érkezzen a fény, míg balkezeseknél éppen fordítva.

3. hiba: Nincs elég hely a játékra
Megoldás: többfunkciós bútorok, okos térkihasználás

A gyerekszobában a játékra és a szabadidős tevékenységre is elegendő teret kell biztosítani.A játék még iskoláskorban is fontos szerepet tölt be. Ezért erre is legyen elég tér. Viszont fontos a rendszer, a rend.

helytakarekos_emeletes_agy_otletek_22

A „magaságy” alatt elhelyezett polcos szekrények hatalmas teret szabadítanak fel. Az emeletes ágy lépcsői alatt is hasznos tárolófelület alakítható ki.

4. hiba: A bútor ergonómiai szempontból nem megfelelő
Megoldás: odafigyelés és előrelátás – átalakítható, változtatható méretű kisbútorok

Fontos a megfelelő méretű íróasztal és tanulószék. Az íróasztal magassága a gyerek magasságától is függ, az ideális méret azonban 70-75 cm. Érdemes előre gondolkodni, hiszen gyermekünknek a későbbiekben számítógépre is szüksége lesz. Erre kínálnak megoldást a speciális számítógépasztalok, ahol kellő távolságban külön helye van a monitornak.

10–03–08 002

5. hiba: Kevés a tárolóhely
Megoldás: dobozok, tárolók – minden méretben

Szülőként arról sem szabad megfeledkezni, hogy a tanulással megszaporodnak a füzetek, tankönyvek és egyéb iskolaszerek. Ezért az iskolás gyerek szobájából nem hiányozhatnak a polcok és fiókos szekrények. A jó helykihasználás szempontjából hasznosak a különböző praktikus tárolódobozok is – és rendet tanítanak.
Ha nem szeretnénk az egész berendezést lecserélni, az íróasztalhoz válasszunk praktikus görgős fiókos konténert. A műanyag görgőknek köszönhetően bárhol könnyedén elhelyezhető, áthelyezhető” – hívja fel a figyelmet Ambrózai Zsuzsanna, a mabyt.hu bútor webáruház munkatársa.

6. hiba: Elhanyagoljuk az alvás helyét
Megoldás: életkornak megfelelő, minőségi ágy és matrac

A gyerekek iskolai előmenetelénél fontosabb a koncentrált figyelem, így az alvás minősége is meghatározó. Ambrózai Zsuzsanna szerint „a kisebbeknek keményebb, merevebb matrac ajánlott, amely megfelelő támaszt nyújt a hátgerincnek. A nagyobbaknak zónás kialakítású matrac javasolt, amely azt jelenti, hogy a matracban különböző keménységű szelvények találhatók, vagyis például a váll és a medence környékén a matrac puhább, míg a derék környékén merevebb tartást.” – A pihentető alvás alapja tehát a megfelelő ágy és matrac.

 

Tihanyi-Konda Szilvia

 

képek forrása: mabyt.hu, http://lakbermagazin.hu, http://www.almaimotthona.hu


Hasonló cikkek