Hamarosan itt a szájon át szedhető Pfizer, amely még az oltásnál is hatásosabb

A gyógyszergyártó bejelentése szerint készítménye majdnem kilencven százalékkal csökkenti a kiemelten veszélyeztetettek esetében, hogy kórházba kerüljenek vagy belehaljanak a koronavírus okozta szövődményekbe.

A gyártó abban bízik, hogy hamarosan mindenki hozzájut a tablettához, amelyet egy korábban kifejlesztett gyógyszerrel, a Ritonavirral együtt kell bevenni, amikor megjelennek az első tünetek. A cég egy olyan vizsgálat eredményeire hivatkozik, amelyet még a kísérletek lezárulta előtt végeztek, és azt mutatja, hogy

AZ ESETEK 89 SZÁZALÉKÁBAN SIKERÜLT MEGELŐZNI, HOGY BÁRKI KÓRHÁZBA KERÜLJÖN VAGY A VÍRUS AZ ÉLETÉT KÖVETELJE.

A kísérleteket olyan felnőttek körében végezték, akik különösen veszélyeztetett csoportokba tartoznak. A tünetek megjelenését követően három–öt napig adták nekik az új készítményt, illetve egyesek placebót kaptak. A vizsgálati eredmények szerint azok közül, akiket a tabletta és a Ritonavir keverékével kezeltek, mindössze 0,8 százalék került kórházba négy héten belül, vagyis 389 beteg közül csak három. Viszont azoknál, akik csak placebót kaptak, ez az arány elérte a hét százalékot, vagyis a 385 fő közül 27 szorult később kórházi kezelésre.

A placebóval kezeltek közül hét beteg halt meg, míg a kísérleti tablettával és Ritonavirral kezeltek közül senki. A készítmény – egyelőre még csak PF-07321332 kórszámon fut – fehérjebontó enzimgátló, amelyet úgy terveztek, hogy leállít vagy blokkol egy olyan enzimet, amely a vírus sokszorozódásához kell.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a CNN-nek úgy nyilatkozott: Szerintem ez nagy nap az emberiség számára!

Majd azzal folytatta, hogy vírusellenes kísérleti tablettájuk – ha majd engedélyezik – életeket ment, csökkenti a vírus okozta tüneteket, és tízből kilenc esetben megakadályozza, hogy a beteg kórházba kerüljön.

Ígéretes vizsgálati eredmények, berobbant részvények

A bejelentés alig egy nappal azt követően történt, hogy az Egyesült Királyságban engedélyezték a Merck tablettájának, a Molnupiravirnak az árusítását, amely hasonló elven működik, viszont hatékonysága csak ötvenszázalékos. A britek már rendeltek 480 ezer Merck-tablettát és lekötöttek 250 ezer darabot az új Pfizer-készítményből.

A bejelentés nyomán kilőttek a Pfizer-részvények a tőzsdén, rövid idő alatt tizenegy százalékkal drágultak a papírok. Ugyanakkor a hír nyomán 8,5 százalékkal esett a Merck-részvények értéke – számolt be a Reuters.

A Pfizernél úgy nyilatkoztak, hogy a roppant ígéretes vizsgálati eredmények nyomán nem is várják meg a kísérletek lezárását, hanem az eddigi vizsgálati adatok birtokában, még november 25. előtt benyújtják az engedélyeztetési kérelmüket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósághoz, sürgősségi elbírálást kérve.

 


Hasonló cikkek