Hány magyar ovis van Szlovákiában?

 Nagy mértékben csökken a magyar szakközépiskolákba járók száma az országban, a magyar óvodát látogató gyerekeké ezzel ellentétben megugrott. A kérdés az, hogy közülük mennyi a magyar.

A 2019/2020-as tanévben 715 magyar vagy szlovák–magyar közös igazgatású oktatási intézményben 49087 diák kezdte meg tanulmányait. Ennyi intézményünk még sosem volt: 2016 óta 29 iskolával vagy óvodával nőtt az intézmények száma, az ezeket látogató gyerekek összlétszáma azonban továbbra is csökken.

Több ovis
Az elmúlt 4 év legtöbb óvodását könyvelheti el a 2019/2020-as tanév, összesen 7295 gyerek jár magyar vagy szlovák–magyar óvodába a jelenlegi tanévben, az ország 348 intézményének valamelyikében. Az elmúlt négy évben hat magyar és két szlovák–magyar közös igazgatású óvoda nyílt az országban. Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet vezetője szerint azonban a magyar ovikba járó gyerekről nem hihetjük automatikusan azt, hogy magyar gyerekek. „Úgy látom, a növekedés legnagyobb részben a Dunaszerdahelyi járásban történt, ha jól emlékszem, közel 2/3-át ez járás adta a növekedésnek. Ugyanis szlovák gyerekek is járnak magyar ovikba, mert nincs a környékükön szlovák, ezért az óvónők is sok esetben szlovákul foglalkoznak a gyerekekkel.” – részletezte a problémát Fodor.

A Rákóczi Szövetség, amely 2004 óta figyeli a magyar kiselsősök számát, közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy 2008-tól 3700 körül stabilizálódik a hazai magyar elsősök száma. Az idei tanévet 3646 gyerek kezdte magyar alapiskolában, ez nyolc diákkal több az előző tanévhez képest.

Prékop Mária, az oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős főosztályának vezetőjét leginkább a szakközépiskolások száma aggasztja. „Számomra semmi nem olyan riasztó, mint a szakközépiskolák helyzete. Négy év alatt eltűnt 1000 gyerek.” – nyilatkozta Prékop. A lehetséges indokok között említette, hogy a szakok összetétele nem minden esetben egyezik meg azzal, amit a diákok vagy a szülők elképzelnek, ezért a szlovák iskolát választják. Ugyanezzel összefügg az is, hogy vannak szakok, amelyeket magyarul nem, vagy csak részben oktatnak.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek