Hányan élnek Ukrajnában?

Ukrajna lakosságát 1990-ben 51,2 millióra, 2018-ban 42,2 millióra becsülték. A közelmúltban elvégzett elektronikus népszámlálás szerint jelenleg az ország területén (az elcsatolt Krím és a megszállt donbászi területek nélkül) 37 millió 289 ezer ember él.

Dmitro Dubilet, a Miniszteri Kabinet minisztere az eredményt kommentálva kijelentette: az elektronikus népszámlálás hibahatára nem éri el a 3 százalékot, ami alacsonyabb a régi módszer alkalmazásakor előfordulónál. Hozzátette, a kormányban vita tárgya, hogy célszerű-e a hagyományos összeírás elvégzése, viszont magánvéleménye szerint arra nincs szükség. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy ezzel a „tökéletes” felméréssel még sincs minden rendben. Erre utal az is, hogy az illetékesek eddig még nem hozták nyilvánosságra az összeírás részletes adatait.

Csak néhány napja jelentek meg a sajtóban a megyék lakosságára vonatkozó adatok. Ezek szerint Kárpátaljának 924 700-an élnek. A nők vannak többségben (480 200), a férfiak száma 444 500. Megjegyzendő, hogy a tavalyi statisztikai adatok még mintegy 1,2 milliós lélekszámot dokumentáltak.

Olekszij Jakubin politológus egy sajtótájékoztató alkalmával közölte, az elektronikusan felmérést nem nevezhetjük igazi népszámlálásnak.

Hori


Hasonló cikkek