Harabin is támadja Čaputovát

Harabin szerint Čaputová törvényt sértett az első fordulóban, panaszát már kézbesítették az Alkotmánybíróságnak. Szerinte az elnökválasztás első fordulója nem az alkotmánnyal és a törvényekkel összhangban zajlott le.

Harabin az elnökválasztás első körében a harmadikként végzett 14,34 százalékkal. A második fordulóba Zuzana Čaputová (40,57%) és Maroš Šefčovič (18,66%) léptek tovább.

Harabin a beadványban rámutat: Čaputová a választási kampánya finanszírozása során megkerülte a törvényt többek között azáltal, hogy elfogadta Robert Mistrík jelölt közvetlen támogatását. A választás törvénytelensége és alkotmányellenessége abból adódik, hogy Dr. Ing. Robert Mistrík Mgr. Zuzana Čaputová javára lépett vissza, olyan helyzetben, amikor mindkét jelölt kampánykiadásai jelentős mértékben túllépték a törvény által az egyes jelölteknek engedélyezett költségkeretet.

A panaszbeadvány arra is rámutat, hogy Mistrík átengedte Čaputovának a bigboardjait és megaboardjait. Egy állampolgári beadványt is nyilvántartásba vettek, melyben egy nő az első forduló eredményeit kifogásolta. “A kampánycsend idején az egyik televíziós műsor vendége kijelentette: biztos benne, hogy második fordulóra is sor kerül. 2019. március 14-ig a törvényből adódóan nem lehetett statisztikákat közzétenni, illetve kampányolni, így a megnyilvánulásával közvetve befolyásolta az emberek véleményét, úgymond manipulálta őket.” – olvasható a panaszbeadványban. Az AB csak a plénum létszámának feltöltése után dönthet a választások törvénytelenségére és alkotmányellenes lefolyására vonatkozó panaszbeadványokról. A plénum a hiányzó bírók miatt jelenleg határozatképtelen. Kilenc bírónak február közepén lejárt a megbízatási ideje, így a 13 helyett jelenleg csak négy alkotmánybíró ül a taláros testületben.

“Ahhoz, hogy az AB plénuma határozatképes legyen, az összes alkotmánybíró legalább több mint felének, vagyis hét bírónak jelen kell lennie.”  – magyarázta Jana Baricová alkotmánybíró, aki március 1-jétől ellátja az Alkotmánybíróság elnökének feladatait.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek