Harckocsik dübörögtek Miskolc utcáin

Katonai személyszállító és harci járművek állomásoztak Miskolc belvárosában, toborzást tartott a Magyar Honvédség a Centrum Áruház előtti téren.

Az érdeklődők mindent kipróbálhattak, a puskák és kardok mellett még az ideérkező tank tetejére is fel lehetett kapaszkodni, és akinek megtetszett a katonapálya már a helyszínen jelentkezhetett is rá.

 

Katonai járművek Miskolc belvárosában 

 

Az ország biztonságát a Magyar Honvédség katonái felügyelik, hozzájuk bárki csatlakozhat, aki megfelel a követelményeknek. Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, hogy az utóbbi másfél évben megnőtt a jelentkezők száma. Egyre több fiatal választja hivatásának a honvédséget, mert kiszámítható életpályát jelent számukra.

 

Ismerkedés a fegyverekkel

 

Sok érdekes információt hallhattak a toborzó napra érkező fiatalok. Hivatásos katonák segítségével kézbe vehették és kipróbálhatták a modernkori sorozatlövő fegyvereket, de még a régi szuronyos puskákat is. Számukra ez a találkozás felért egy történelemórával, az idősebbek pedig nosztalgiával gondoltak vissza azokra az időkre, amikor még létezett kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon, és minden arra alkalmas fiatalembernek be kellett vonulnia egy-két évre katonának.

 

Honvédségi zászló

 

Szívesen hallgatták a miskolciak a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat tisztjeit, akik munkájukról beszéltek; az ő feladatuk a Magyarország ellen irányuló, támadó szándékú törekvések, terrorcselekmények felderítése és elhárítása. A legnagyobb feltűnést azonban a Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár egyenruhásai okozták: minden hölgy szívesen megállt fényképezkedni a huszárral. Ennek az egységnek a tagjai – amellett, hogy különböző nemzeti, állami, katonai ünnepek protokolláris lebonyolításában részt vesznek – őrzik a Sándor-palotát és a Szent Koronát.

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek