Nem lesznek harcok Érsekújvárban

Idén nem rendeznek harci bemutatót, hogy felelevenítsék a második világháború érsekújvári vonatkozású eseményeit. A koronavírus-helyzet előtt hagyománnyá vált, hogy történelmi előadásokkal és földi, légi, vízi harcbemutatókkal elevenítették fel a háborús eseményeket.

2016 áprilisában a főtéren zajlott harci bemutató, a Vörös Hadsereg katonái és a német Wermacht katonái küzdöttek meg egymással, és harci járműveket mutattak be.

2017-ben ugyancsak katonai bemutatóval emlékeztek Érsekújvárban a második világháború áldozataira. Az egykor Bánkeszi és a Zúgó parkerdő határában zajló csata jeleneteit a Nyitra partján idézték fel, több ezren vettek részt a rendezvényen.

2019-ben az önkormányzat, a Háromhidak Polgári Társulás és a KVH Tyrnau hadtörténeti klub szervezte harci bemutatót több százan nézték végig a Sziget parkerdőben a tópartnál.

Sem 2020-ban, sem 2021-ben nem tarthattak nagyszabású történelmi harci bemutatót a városban, ehelyett Pavol Rusnák a Thain János Múzeum történésze tartott online-előadást. A város önkormányzati honlapján idén arról tájékoztatták a lakosokat, hogy elmarad a katonai bemutató. Nem tartják megfelelő alkalomnak, hogy harci műveleteket mutassanak be a felszabadító orosz csapatokról, és inkább a Szlovák Nemzeti Felkelés eseményeire fókuszálnának.

Forrás: TASR, ujszo.com

Fotó: tasr/AP

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek