Hargita megye határainak lezárását kérik

Az Erdélyi Magyar Szövetség közleménye szerint Mezei János, szövetség társelnöke Hargita megye határainak ideiglenes lezárását kéri Ion Marcel Vela román belügyminiszternek címzett nyílt levelében.

Miközben Romániában a koronavírus-járvány fertőzötteinek száma április 2-án meghaladta a két és fél ezret, Hargita megyében éppen csak az első megbetegedést említik a sajtóértesülések. A székely megye továbbra is egyértelműen az ország legkevésbé érintett területe. Mezei úgy vélekedik, a korábban a Suceava megyei karantént elrendelő intézkedéshez hasonlóan katonai rendelet révén ellenőrző pontokat kell telepíteni, a régiót le kell zárni, a más megyében élők átjárását pedig meg kell akadályozni. A Magyar Polgári Párt elnöke arra is felhívja a belügyminiszter figyelmét, hogy amennyiben szükséges, a megye ellátását a katasztrófavédelmi szerveknek továbbra is biztosítani kell.

„Az ország súlyos megpróbáltatást él át. Önnek rendkívül fontos feladatok és felelősségek jutottak, amivel meghatározó módon befolyásolhatja a helyzetünket. Az eszközei közé tartoznak az azonnali érvényű katonai rendeletek is, amellyel emberéleteket menthet” – fogalmazza meg kérését az MPP elnöke.

Hargita megye országos tekintetben kis terület, a tranzitforgalom elterelése könnyen megoldható feladat. Amennyiben megmarad viszonylag vírusmentes övezetnek, abból a teljes ország előnyt kovácsolhat, éppen úgy, ahogy a suceavai intézkedések is a teljes Románia javát szolgálják – teszi hozzá Mezei. Az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöke azt is kiemeli, a megye nincs felkészülve egy Olaszországhoz hasonló katasztrófahelyzetre, ezért megtévesztő lehet a jelenlegi kedvező állapot: „Európában azok a régiók tudtak sikeresen védekezni, amelyek a megelőzésre mozgósítottak!”

Hargita megye lezárása azért is sürgető, mert a közelgő húsvéti ünnepek miatt dolgozó tömegek átutazása várható.

Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS)

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek