Harminc nappal hosszabbíthatják a szükségállapotot Romániában

További harminc nappal meghosszabbította április 14-én, kedden a szükségállapotot Románia területén Klaus Iohannis államfő.

,,Aláírtam kedden a szükségállapot harmincnapos meghosszabbításáról szóló rendeletet, hogy továbbra is a leghatékonyabb intézkedéseket hozhassuk a koronavírus-járvány terjedésének korlátozása érdekében” – nyilatkozta az államfő.

Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy példátlan korlátozó intézkedéseket hoztak az országok, nincs még egyértelmű jele annak, hogy világszinten lassulna a járvány terjedése.

,,A koronavírussal fertőzött személyek száma, valamint a vírus által okozott halálesetek száma riasztó ütemben növekszik nap mint nap. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy olyan járvánnyal küzdünk, amelyet rendkívül nehéz megfékezni, jóllehet már ezelőtt egy hónappal, a szükségállapot elrendelésével, példátlan intézkedéseket vezettünk be a szociális távolságtartást illetően. Egészen biztos, hogy ezen korlátozó intézkedések nélkül a fertőzések számának olyan robbanására került volna sor, amelyet egészségügyi rendszerünk képtelen lett volna kezelni. Az Orban-kormánnyal és szakemberek bevonásával éppen ezt a fekete forgatókönyvet próbáltuk elkerülni. Az időben hozott, határozott intézkedések életeket mentettek, és pozitív hatással vannak a járványgörbe ellaposítására” – magyarázta az államfő.

Iohannis ismertette a szükségállapot meghosszabbítását előíró rendeletbe foglalt intézkedéseket. A szükségállapotot elnöki rendelettel hirdeti ki az államfő, a parlament jóváhagyásával, a szavazást csütörtökön tartják.

Klaus Iohannis államfő március 16-án rendelt el harmincnapos szükségállapotot Románia területén.


Hasonló cikkek