Haščák ügyvédei hadjáratot indítanak a Gorilla-ügy vizsgálótisztje ellen

Tovább pörög a Gorilla-Penta-ügy, most a vádlottak képviselői vágnak vissza.

A Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa, Jaroslav Haščák ügyvédei több feljelentést is tesznek a belügyminisztériumi felügyelőségnél, többek között amiatt, hogy részletek szivárogtak ki a Haščák elleni vizsgálat anyagaiból, emellett köztisztviselői hatalommal való visszaélésért és rágalmazásért Martina Babacsová vizsgálótiszt ellen.

A feljelentésekről Martin Škubla ügyvéd tájékoztatta a TASR hírügynökséget. A vizsgálótiszt elleni feljelentés azokat a cikkeket érinti, amelyek kedden jelentek meg több sajtóorgánumban. A Denník N és az Aktuality.sk is megírta, hogy Martina Babacsová, a Gorilla-ügy vizsgálótisztjeként beadványt intézett a Szlovák Ügyvédi Kamarához, melyben azt részletezi, hogyan obstruáltak és fenyegetőztek az ügyvédek a Penta székhelyén történt házkutatás és a nyomozás egyéb műveletei során.

Babacsová beadványában azt írta, hogy Jaroslav Haščák ügyvédei a házkutatás során szóbeli támadásokat intéztek a házkutatást végző rendőri szervek ellen, több órás obstrukciókat hajtottak végre és nem engedelmeskedtek a rendőrök felszólításainak és fizikailag is akadályozták az egyes irodahelyiségekbe való bejutást. Az ügyvédek között volt Martin Škubľa, a Penta fő jogi képviselője és Haščák felesége, Valéria Haščáková is, akinek szintén van ügyvédi licence. Velük együtt összesen 6 ügyvéd tartózkodott a helyszínen.

Babacsová beadványa szerint Haščáková egyébként el is szólta magát a házkutatás során, mikor amiatt vonta kérdőre a viszgálótisztet, hogyhogy nem tudtak előre a házkutatásról, miközben a múltban mindig értesítették őket a rendőrség vezetéséből. Babacsová ezt úgy értékelte, hogy a múltban a Penta a rendőrség berkeiből rendelkezhetett információkkal, helyenként akár titkosítottakkal is.

Figyelmeztette az ügyvédeket arra is, hogy nem rögzíthetik mobiltelefonnal a házkutatás folyamatát, mivel az nem nyilvános aktus. Škubla többször is kérdőre vonta a rendőröket, hogy nem szégyellik-e magukat.

Babacsová a beadványában utal arra is, hogy az ügyvédek közvetve megfélemlíthették vagy fenyegethették Ondrej Repa ügyészt is, aki Haščák ügyét vizsgálja a Gorilla-hangfelvétel megvásárlásáról, illetve aki kérelmezte a vizsgálati fogságba helyezését. Állítólag megjegyezték, hogy “őt ismerjük, valamit előszedünk róla a diákéveiből”. Babacsová mindemellett a nyomozás befolyásolásának ítélte meg azt is, hogy Haščáková többször is felhívta őt a privát mobilszámán.

Reagált az ügyben Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter is, aki szerint az ügyvédek magatartása tisztességtelen, és szükséges, hogy ezzel foglalkozzon az ügyvédi kamara is.

Mint korábban már jeleztük, a szlovákiai választásokkal új szelek kezdtek el fújni a Penta pénzügyi  csoport háza táján. Már 2020 tavaszán jelezték, hogy a pénzügyi cápa 2 éven belül kivonul az élelmiszeriparból.

Forrás: Denník N /Aktuality.sk/parameter.sk

Fotó: TASR

V4 Panoráma | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 

 

 

 

 

 

 


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek