Hasznos tudnivalók, ha amerikai részvények vétele a terv

Ennek a bejegyzésnek az egyértelmű célja praktikus segítséget nyújtani abban az esetben, hogyha az amerikai részvényekkel történő kereskedés szerepel a célok között. Úgyhogy ennek jegyében szedtük össze a legnagyobb hozzáadott értékkel bíró tanácsokat, tippeket és kiemelt szempontokat.

Remélhetőleg a cikknek köszönhetően nyugodtabban és eredményesebben sikerül elkezdeni magát a kereskedést.

Párhuzamok és eltérések az amerikai, illetve a magyar részvények vásárlása kapcsán

Amíg itthon egyedül a BÉT jelenti az egyedüli tőzsdét, addig az Amerikai Egyesült Államokban több hasonló intézmény is működik. Közülük is a NYSE, valamint a NASDAQ olyan, amit érdemes kiemelni. Leginkább azért is, mivel az itthoni viszonyokhoz képest ezeken jóval több vállalat van bejegyezve.

Elképesztő a potenciál,  több ezer cég részvényeinek az eladására és vételére van lehetőség. Persze az időzónák okozta eltérésekkel nem árt számolni. Magyar idő szerint 15:30 és 22:00 között kell tehát résen lenni, hogyha amerikai részvények adásvétele a tervünk.

Alternatívaként az úgynevezett pre market és az after hours jöhet még szóba. Itt viszont llikvidebb kereskedéssel lehet kalkulálni a normál viszonyokkal összevetve.

A hazai és USA-béli részvénykereskedés további eltérései

Ami újdonságként hat az emberre az amerikai részvények vásárlása kapcsán, hogy itt nincs napi limit. Vagyis nem árt tisztában lenni vele, hogy gyakorlatilag bármennyit képes változni egy vállalati részvény, akár egyetlen nap leforgása alatt is.

Ez persze egyszerre tartogat lehetőségeket, illetve potenciális veszélyforrást. Merthogy a napon belüli árfolyamduplázás vagy -triplázás lehetőségén túl a lejtmenet ugyanúgy benne van a pakliban. Úgyhogy az ilyen jellegű kockázat kivédésére sem árt időben felkészülni.

Pontosan erre való a diverzifikáció. Egy diverzifikált részvényportfólió segítségével el tudjuk kerülni az indokolatlan kitettséget, és be tudjuk védeni magunkat.

Az amerikai részvényekkel történő kereskedés egyéb sajátosságai

Újdonságként hathat ránk az is, hogy a hazai viszonyokhoz képest extra segítséget kapunk a döntéshozatalhoz. Az elemzők elképesztően akkurátus munkát végeznek, és a fundamentális vonalon túl technikai szinten is komoly hozzáadott értéket jelentenek.

Rengeteg releváns hírről tudunk tájékozódni a tematikus honlapokon, amelyeket egyébként a tőzsde igazán nagynak számító guru szereplői is rendszerint kommentelnek. Közülük talán a thestreet.com, illetve a marketwatch.com vagy a fool.com böngészése lehet kedvező ötlet.

Ezenfelül a brókercégek jutalékai kapcsán javasolt előre tájékozódni, mivel a hazai körülményekhez képest ezen a fronton is látványos az eltérés. Viszont ha tudatosan és felkészülten lépünk színre, akkor minden esélyünk meglesz a sikeres kereskedésre.


Hasonló cikkek