Hat múzeumot felölelő Yves Saint Laurent kiállítást nyílt Párizsban

Yves Saint Laurent tinédzser korában kezdett el a jelmez- és divattervezés felé komolyan érdeklődni. 17 évesen már Párizsban tanult divattervezést, ahol tehetségére Christian Dior is felfigyelt, és akinek divatházában annak haláláig dolgozott.

Yves Saint Laurent tervezési stílusában és látásmódjában rengeteget inspirálódott a művészettörténet mestereitől (Picasso, Matisse, Mondrian, Lichetenstein, Warhol…) amelyek miatt a képzőművészeti világ nagyon is kedvelte.

A divattervező 1983-as retrospektív kiállítása a Metropolitan Művészeti Múzeum Ruhaművészeti Intézetében, számtalan későbbi művészeti intézményeben rendezett divattal kapcsolatos kiállítás felé kövezte ki az utat.

Most ismét Saint Laurent zsenialitása áll nem is egy, hanem hat párizsi múzeum kiállításának középpontjában, amely valószínűleg az eddigi legnagyobb kollektív kiállítást lesz, amelyet eddig egy divattervező munkásságának dedikálnak – írja az ARTnews.

A májusig tartó kiállítás, hivatalosan január 29-én nyílt, pontosan 60 évvel azután hogy Saint Laurent debütált saját nevével jelzett kollekciójával, a francia impresszionista művész, Jean-Louis Forain műtermében.

Az évforduló ünnepségében: a Centre Pompiduo, Musée d’Art Moderne de Paris, a Louvre, a Musée d’Orsay, a Musée National Picasso–Paris, és természetesen a párizsi Yves Saint Laurent Múzeum vesznek részt. A hat múzeum különböző tematikákon, a színektől kezdve az irodalmon át a francia kézműhelységen keresztül fókuszál a divattervező munkásságára. A szervezők számára az jelentette a legnagyobb kihívást, miképp tudnak úgy kitűnni, hogy közben mégis alkalmazkodnak a múzeum állandó gyűjteményéhez, hogy ne sértsék azok identitását.

Egy művész, hat múzeum, hat tematika

A Centre Pompidou-ban Yves Saint Laurent tervei, önálló alkotásokként, mint a művészettörténet legjobb művészeinek alkotásai, vásznakként lógnak a falon, vagy szoborként állnak a térben, cipő, kalap és mindenféle kiegészítő nélkül. Az egyik legismertebb és legdirektebb terve, a 1965-ös gyapjút jersey koktél ruha, amely úgy néz ki minta Piet Mondrian 1937-es Kompozíció Vörös, Kék és Fehér II, festményéből varrta volna a ruhát. Ez az utalás rendkívüli szélességben kitágította Mondrian felé a figyelmet, hiszen azelőtt csak a művészettörténészek ismerték a nevét.

Yves Saint Laurent “Hommage à Piet Mondrian” / Centre Pompidou

 

A múzeumi csapat egyrészről úgy akarja bemutatni Saint Laurentet, mint a múlt művészetből (Velazquez, Goya, Botticelli) inspirálódó embert, másrészről pedig mint korának emberét, aki a kortásművészetben is keresi az inspirálót.

A párizsi Modern Művészetek Múzeuma, a színek felé helyezi a tematikát. YSL törekedett arra, hogy mozgásba hozza színeket. A részben természetes fényben úszó kiállítótérben divatterveit Bonnard, Lucio Fontana festményei közé installálták.

A Louvre-nak több opciója is volt a tematikára, hogy talán valamelyik spanyol (Goya, Velazquez) vagy reneszánsz mester művészetével állítja párbeszédbe a divattervező alkotásait. Végül a Galerie d’Apollon pompás termét választották az kiállítás helyének, – amely már 1887 óta a francia koronázási ékszerek otthona – hiszen YSL rajongott a pazar környezetért és képes volt, hogy egyes ruhaterveiből igazi ékszercsodát faragjon.

Saint Laurent nagy rajongója volt a 20. századi francia író, Marcel Proust Az elveszett idő nyomában című regényének. Úgy vélik Proust ihlette az egyik legikonikusabb divattervének, a Le Smokingnak az az a női szmokingnak az ötletét. Ezt a szenvedélyt állítja a Musée d’Orsay tematikájának középpontjába.

Yves Saint Laurent karrierje során többször is tisztelgett Picasso előtt, gyakran vett át mintákat Picasso festményeiből. A Picasso Múzeum számára tehát egyértelmű a téma kapcsolódási pontja. A kiállításon egy olyan tengerészkék zakó is feltűnik, amely olyannak tűnik mintha a Nusch Eluad (1973) című portré teljes másolata lenne.

Pablo Picasso Nusch Eluad portréja (1973) / Musée National Picasso–Paris

 

Az anyaházat illetően a Musée Yves Saint Laurent, amely az Yves Saint aux Musées elnevezésű kiállítási projekt epicentrumául szolgál, a tervezőnek azon folyamatait vezeti vissza, ahogyan a ruhákat készítette, a gombokat válogatta, vagy cipőket, kalapokat megformázta. Bár a hat múzeum bármilyen sorrendben látogatható, a Musée Yves Saint Laurent szolgál igazán kezdő vagy befejező pontként ehhez a több állomásos monografikus kiállításhoz.

 

Ha tetszenek a tartalmak, kérjük támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek