Hatalmas a különbség a fizetések között Szlovákiában

A szlovákiai fizetések növekedését az idei első negyedévben a koronavírusjárvány ugyan még nem állította meg, a bérek azonban már lassabban nőttek az elmúlt években tapasztaltnál, miközben az egyes ágazatok és régiók között továbbra is hatalmas különbségek vannak.

Míg 2018 első negyedévében a bruttó szlovákiai átlagbér 955 euró volt, a múlt év azonos időszakára ez 1023, idén pedig 1086 euróra nőtt – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. A Szlovákiában március elején megjelent világjárványnak még nem sikerült teljesen megakasztania a fizetések növekedését, ám az idei első negyedévben, a tavalyi több mint 7-ről már 6 százalékra esett vissza a növekedés.

Ha a pénzromlást is figyelembe vesszük, az idei fizetésekből nagyjából 3 százalékkal több árut vásárolhatnak a lakosok, mint egy évvel korábban. Mindez persze csak az átlag, az egyes ágazatok és régiók között továbbra is szakadéknyi különbségek vannak. „A vizsgált ágazatok közül 11-ben is alacsonyabb az átlagbér az országosnál.” – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank elemzője. A legkisebb összeggel továbbra is a szállodákban és éttermekben dolgozók kénytelenek beérni, ebben az ágazatban 594 euró az átlagbér, de az építőiparban is csupán 723 euró. A legnagyobb, 2085 eurós átlagbérrel a bankszektor büszkélkedhet, amit az energiaipar követ 2070, és az IT-ágazat 1972 euróval. Pozsony megye átlagbére bruttó 1394 euró. A sor végén Eperjes megye található, alig 834 euróval.

Míg a szlovák átlagbér az alkalmazottak egy jelentős részének elérhetetlen álomnak tűnik, továbbra is elmarad az uniós átlagtól. E tekintetben még Csehország is megelőzi Szlovákiát, az ottani átlagfizetés az uniós átlagbér 43 százaléka. Csak összehasonlításképpen: a dánok az uniós átlag 176, az írek 155, a luxemburgiak 148, a svédek a 136 százalékát keresik meg. Nincs miért panaszkodniuk azonban a németeknek (118%) és a franciáknak (110%) sem. „Az átalgbér megnőtt ugyan, ám az 580 eurós minimálbérrel a 15. helyen vagyunk az EU országai között, miközben 6 tagországban nincs is minimálbér.” – mondta Buchláková.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek