Kiskunhalas határában hatalmas napelemtelepet telepítenek

Kiskunhalas életében hatalmas változás vette kezdetét, ugyanis a város határában Magyarország egyik legnagyobb területű, közel száz hektáros területen napelempark épül. A beruházás értéke 23 milliárd forint mely 130 ezer darab létesítésére ad lehetőséget.

Ha a Földre érkező napsugárzást teljes egészében tudnánk hasznosítani, akkor 1 óra alatt megtermelné a Föld 1 éves energia igényét. Erre még nincs lehetőség, de nagyon jól mutatja, hogy óriási mennyiségben áll rendelkezésre, amit csak hasznosítani kell tudni.

Az év minden napján profitálhatunk belőle, még a felhős időben és télen is termel bizonyos mennyiségű elektromos energiát. Ez a mennyiség sem elhanyagolható! Ha viszont a napsütéses órák alatt megtermelt energiát is hozzá számítjuk, akkor éves átlagban nullára kihozhatóak a költségek.

Nem fogy el, nem csökken a hatékonysága és nem lesz drágább a Nap energiájának hasznosítása! Sőt! Inkább évről évre olcsóbbá válik, miközben az elektromos energia drágul. Nincs káros anyag kibocsátás a működés közben. Tehát tiszta energiából fedezed az energiaszükségletedet. Az előállításához szükséges energiát 3-6 év alatt termeli meg, miközben az átlagos élettartamuk 25 év. Jóval több energiát termel, mint amennyit az előállításához fel kell használni. Karbantartási, tisztítási költségei pedig minimálisak.Emiatt ez a jelenleg elérhető legzöldebb megoldás arra, hogy fedezzük elektromos energia szükségletünket.

 

Ez a beruházás nagyjából 100 hektáros területen valósul meg a 48 megawattos csatlakozási kapacitású napelempark, amelynek az építése megkezdődött. Ilyen napelemparkból Magyarországon körülbelül 13-15 darab épül ebben a nagyságban, a napenergiának az ilyen mértékű felhasználása nagymértékben hozzájárul Magyarország energiafüggetlenségéhez, a kitűzött karboncélok eléréséhez.

A tervek szerint fokozatos felkapcsolódás lesz majd az elkészült rendszerre, amely a jövő év tavaszán fog kezdődni. Ezzel a beruházással a napelemek közel 30ezer háztartásnak tudja majd biztosítani a villamosenergiát.

A városban több kisebb napelempark is működik, de ekkora beruházás még nem történt a településen.  Az önkormányzatnak 2015 óta van egy teljes mértékben európai uniós és kormányzati forrásból megvalósult, azóta is termelő napelemparkja, amely hozzájárul a város áramszükségletéhez.

Forrás:  baon.hu

Prokop S. Krisztina

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek