Hatalmas női nemiszerv-szobor okoz vitát Brazíliában

Habár a szobor elsődleges célja nem a közhangulat hergelése, témája miatt nagyon megosztó véleményeket vált ki.

A 11 hónapon keresztül készült szobrot múlt héten fedte fel alkotója, Juliana Notari brazil képzőművész. A skarlátvörös gyantával borított mű Pernambuco parkjában, Brazília kulturálisan legvibrálóbb államában készült. A mű alkotója feminista szemszögből akar egyszerre a női nemi szervre és egy sebre reflektálni.

Notari egyik közösségi oldalán osztotta meg, mi foglalkoztatta Diva című szobrának megalkotásában. Állítása szerint műve női szemszögből indít el párbeszédet a társadalmi nemek kérdéséről, a véleménye szerint fallo- és emberközpontú nyugati társadalomban. Ugyancsak célul tűzte ki, hogy a természet és a kultúra közötti kapcsolat nézőpontján változtasson, hogy az élet minél tovább folytatódhasson a bolygón, egy kevésbé egyenlőtlen és katasztrofális társadalomban.

A 33 méteres női nemi szervet formáló szobor azonban heves nemtetszést váltott ki az elnök szimpatizánsai között. Megválasztása óta Jair Bolsonaro folyamatosan bírálja a kultúrát és művészeket – akik közül sokan ellenzik kormányát. Választási kampánya alatt többször is dühösen hangoztatta véleményét, miszerint a művészek közül sokan közpénzből gazdagodtak meg.

 

Kultúra | Pannon Hírnök


Hasonló cikkek