Hatalmas orvosi csalás Besztercebánya megyében

Sok beteg nem is gyanította, hogy az orvos gyógyászati segédeszközt írt fel a számukra. Sőt, olyanok is szerepeltek az ellátottak jegyzékében, akik már elhunytak.

Mindez Besztercebánya megyében derült ki, ahol a rendőrség nyomozást indított. Eddig már vagy 60 ezer oldalnyi irat keletkezett, több mint 1500 beteget és orvost hallgattak ki.

További 800 „tanú” már elhunyt, sokakat rossz lelkiállapotuk miatt nem lehetett kihallgatni, de szép számmal akadtak „elérhetetlenek” is: akik nem tartózkodnak a lakhelyükön, huzamosabb ideje külföldön vannak vagy éppenséggel hajléktalanok.

A rendőrség már 2016 áprilisa óta nyomoz az ügyben. A tanúk kihallgatása mellett házkutatásokra is sor került, lefoglaltak számos iratot. 2019. január 31-én 64 személy ellen emeltek vádat. Ők 2010 januárja és októbere között két besztercebányai társaság közreműködésével egy országos orvosi és gyógyszerészeti hálózatot szerveztek. Az ebben résztvevő orvosok és gyógyszerészek valós és fiktív személyeknek úgy írtak ki gyógyászati segédeszközökre szóló utalványokat, hogy az illetők erről nem tudtak. Még halottak is voltak közöttük.

Az eszközök ténylegesen nem kerültek kiutalásra, de a gyógyszertárak pénztárain keresztül az egészségbiztosító kifizette az eszközök ellenértékét. Az egészségbiztosítónak több mint 150 ezer euró kára keletkezett. Mint a szóvivő megjegyezte, az ilyen súlyos bűncselekmények esetén a kiróható büntetés 10-15 év börtön és a praxistól való örökös eltiltás is lehet.

Forrás: ma7.sk, sme.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek