Határátkelő nyitását szorgalmazza Badaló és Tarpa

A gondolat nem új. Badaló, ez a mintegy 1700 lelkes, határ menti falu lakossága már rég szeretné elérni, hogy a hajdani szögesdrót helyén kapu nyíljon Magyarország felé. Ebben a „határon túli” szomszéd, Tartpa is partner lenne.

Mindezt Péter Csaba badalói születésű üzletember mondta el. A Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője azt is elárulta, hogy a közelmúltban a kérdésben egyeztettek Tilki Attilával, a Magyar Országgyűlés képviselőjével, a lakossági kezdeményezést a megyei tanács is megvitatta. A határátkelő nyitásának szorgalmazói korábban az ügyben Petro Porosenko akkori elnököt is megkeresték.

A falvak most aláírásgyűjtést akarnak szervezni, s az így megerősített kérelmet el kívánják juttatni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz, és Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz.

Péter Csaba szerint az új határátkelő mellett több érv is szól. Tarpa és Badaló mindössze néhány kilométerre van egymástól, így a munkálatok, a szükséges fejlesztések nem kerülnének sokba. A határ közelsége mindét falu és a térség számára hátrányból előnnyé válna. Amennyiben a közúti forgalom beindulna, csökkenne a többi átkelőn tapasztalható zsúfoltság.

S ezek csak a gyakorlati előnyök…

Hori


Hasonló cikkek