Hatásosabb öntözést akarnak a gazdák

Öntözési közösségbe tömörülnek a Bács-Kiskun megyei gazdák, a cél az, hogy hazánk termelői mind jobban alkalmazkodjanak a klímaváltozáshoz, és fejlesszék öntözési stratégiáikat, elérve, hogy az évtized legvégéig többszörösére nőjön az öntözött termőföldterületek nagysága.

A közösség neve Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Észak/Dél (KÖK Észak/Dél) lett. A megalakulás után egy komplex projekttervet kellett beadnunk az Agrárminisztériumnak, ahol határozatban is elismerték az öntözési közösségüket. Az ország első ilyen közössége Hartán jött létre, míg a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség Észak és Dél elnevezésű projekt a 6–7. sorszámot kapta meg. A közösségnek hála a kalocsai régióban 700 hektáros terület válik öntözhetővé a közeljövőben.

Az Agrárminisztérium segítségével, uniós és hazai forrásokból 2030-ra kb. 300 ezer hektárra kell emelni az öntözött területek nagyságát, a mostani kb. 80 ezerről. A frissen megalakult szervezetek hozzájárulnak, hogy közvetlen kapcsolatot létesítenek a belépő gazdákkal, központosítja az adminisztrációjukat, illetve különböző pályázati lehetőségeket jár ki számukra, és igyekszik csökkenteni az öntözési, működési, beszerzési költségeiket.

A homokhátság elsivatagosodásának megállítása évtizedek óta fontos téma. Az öntözőrendszerek kiépítésével a felszín alatti vizeket egyaránt meg lehetne óvni. A homokhátsági területek biztonságos öntözését a Tiszából és a Dunából biztosítják majd, az ehhez szükséges fővezeték állami projekt során valósul meg.

Forrás: baon.hu

Juhász Márta

 

Hazai Tükör | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek