Hazaértek a Spider Mentőcsoport tagjai Törökországból

Lehoczki László és a miskolci Spider Mentőcsoport tagjai hazatértek a törökországi földrengés helyszínéről, ahol segítettek a túlélők felkutatásában. Szerdán sajtótájékoztatót tartottak a Városházán.

 

Mint ahogyan portálunk is beszámolt róla február 8-án a Richter skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Törökország és Szíria egy részét. A magyar mentőcsapatok szinte azonnal a katasztrófa helyszínére érkeztek, hogy segítsenek. Egy hetet töltöttek kint, és több tucat túlélőt menekítettek ki a romok alól, ugyanakkor rengeteg halottat is találtak.

A tapasztalatokról és a mentés körülményeiről, eredményeiről a miskolci résztvevők sajtótájékoztatón számoltak be a Városházán, ahol Miskolc polgármestere, Veres Pál emlékplakettel köszönte meg áldozatos és emberfeletti munkájukat.

 

Interjú közben: Lehoczki László és kutyája, Hope

 

Lehoczki László, a Spider Mentőcsoport vezetője az ankarai magyar nagykövettel vette fel a kapcsolatot a földrengés napján, majd Binda Nikolettával és kutyáikkal azonnal Adanába utaztak. Dr. Mezősi Tamás, a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola vezetője, a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatával dolgozott. Antakya városában mentettek és folyamatosan versenyt futottak az idővel.

 

A kutyák jelzéseire hagyatkoztak

 

A nagyobb testű kutyák a romok tetejét vizsgálták át, a kisebbek a romok között kerestek túlélőket.  Jelzésük után a szívhangot is érzékelő hangdetektorral, valamint helikopterekről hőkamerával vizsgálták át az összedőlt házakat a helyszínre kivezényelt katonák, tűzoltók, szakemberek.

– A tízemeletes házak összezsugorodtak háromemeletesre. A tragédiát növelte, hogy a nagy erejű rengés hajnalban következett be, amikor az emberek aludtak. Amíg mozog a föld, addig senki nem tud menekülni, amikor azonban abbamaradt a rengés, elkezdtek a házak összedőlni. Ezért volt nagyon sok áldozat – mondta Lehoczki László.

 

Az emberek az utcán élnek, a házak egymást támasztják

 

Dr. Mezősi Tamás arról számolt be, hogy nincs áram,  a túlélők az utcákon élnek, tüzeket raknak, ott esznek. A korábbi gyönyörű épületek most egymást támasztják, vagy földkupaccá dőltek össze. A mentés során élő személyek után kutatva házról-házra, utcáról utcára jártak a segítők. Sürgette őket az idő, hiszen minél több nap telik el a földrengést követően, annál kevesebb annak az esélye, hogy túlélőket találjanak.

 

Utórezgések

 

– Rengeteg utórengés volt azokon a napokon is, amikor ott tartózkodtunk, naponta akár húsz is, közöttük több 5-ös erősségű. Nem voltak biztonságosak az álló épületek sem. Aki tudott, elmenekült a városból, azonban nem volt üzemanyag, így rengeteg ember táborozott le az utcákon. Legtöbben az összeomlott házuk környékén, később pedig a menedéktáborokban. Az ivóvízellátást szerencsére megoldották – osztotta meg tapasztalatait dr. Mezősi Tamás.

 

Dr. Mezősi Tamás és kutyája. Trafi

 

Az elmúlt egy hétben megfeszített munkát végeztek emberek és állatok egyaránt. Binda Nikoletta több mint 16 éve tagja a mentőcsapatnak, de korábban még nem volt alkalma ekkora méretű katasztrófánál segíteni. Állandó veszélyben voltak.

 

“Nem volt könnyű” – fogalmazott Binda Nikoletta

 

A Spider Mentőcsoport tagjai két gyermek megmentésénél végig jelen voltak, és kutyáiknak további négy élő embert sikerült jelezni. Dr. Mezősi Tamásék 18 tagú mentőcsapatának kilenc élő személyt sikerült kiemelni a romok alól, közülük hármat Trafi talált meg.

 

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó

Nyitókép: (b-j) Mezősi Tamás Trafival, Binda Nikoletta Nózival, Lehoczki László Hope-pal és Veres Pál (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek