Hazánk az új világgazdasági korszak nyertese, rezsibajnok és világelső a magyar zöldpanda

Ezek voltak a 50. hét fontosabb gazdasági eseményei Magyarországon

A hét fontosabb gazdasági eseményei. 

PannonHírnök / Nueco 2021. 12. 17.

 „Megvédtük a rezsicsökkentést, megvédtük a magyar családokat!” – ezt Orbán Viktor mondta az Európai Uniós országok miniszterelnökeinek brüsszeli csúcstalálkozója után.

 

Előzmények

 

Az előző összefoglalónkat a Fenntarthatósági expó Budapesten, nyugdíjemelés, lakossági napelem-pályázat című cikkben olvashatják, melyből többek között kiderült az is, hogy jelentősen növeli pénzügyi tartalékait Magyarország. A PannonHírnök gazdasági híreit a portál Gazdaság rovatában olvashatják.

 

Az elmúlt hét fontosabb gazdasági eseményei

Adóvisszatérítés: nyilatkozniuk kell a családi pótlékot nem kapó szülőknek

Fontos, hogy a családi pótlékot nem kapó szülők se felejtsék el visszaküldeni december végéig a családi adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatot, közli oldalán a kormány.

Jövő februárban soha nem látott módon támogatjuk a családokat: a gyermeket nevelők visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Ennek összege szülőnként elérheti akár a 800 ezret forintot is.

Az intézkedésre a kormány 600 milliárd forintot szán, amit a gazdasági növekedés, a gazdaság jó teljesítménye tesz lehetővé.

A kifizetés a családi pótlékban részesülőknek automatikus. A többi, családi pótlékot nem kapó szülőnek viszont nem automatikus a kifizetés, nekik nyilatkozniuk kell. Az ehhez szükséges nyilatkozatot a NAV honlapján visszadó-nyilatkozat néven találják meg.

Nyilatkozni kell annak a szülőnek, aki ugyan jogosult családi pótlékra, de azt nem ő kapja, hanem a másik szülő. Nyilatkozniuk kell a kisvállalkozó, kisadózó szülőknek, továbbá szintén nyilatkoznia kell a 10. hetet már betöltő várandós édesanyának és hozzátartozójának. Továbbá nyilatkozniuk kell a rokkantsági járadékban részesülő szülőknek is.

A nyomtatvány és a kitöltési útmutató, valamint friss információk ide kattintva érhetők el.

 

Orbán Viktor Brüsszelben: Megvédtük a rezsicsökkentést, megvédtük a magyar családokat!

miniszterelnökök csúcstalálkozója után posztolt új videót a kormányfő a Facebook-oldalán, írja az Origo.

„Elmúlt éjfél, péntek hajnal felé tartunk. Jól elfáradtunk, hosszú tanácskozás volt. A legfontosabb kérdésben kis híján ölre mentünk. Ez az energiaárak kérdése volt. Nem is sikerült egymással megállapodnunk.

 

A csehek, a lengyelek, a szlovákok és mi, magyarok ragaszkodtunk ahhoz, hogy az energiaár emelkedését meg kell fékezni, legyen szó az áram vagy a gáz áráról, a spekulánsokat ki kell tenni a rendszerből, és a rezsicsökkentés eredményeit meg kell védeni, és nem szabad megengedni, hogy újabb energiaadót vezessenek be, ezúttal a lakástulajdonosokra és a gépkocsit használókra. A csata folytatódni fog – mondja Orbán Viktor a videóban.

 

A szlovákok és a csehek után a lengyelek sem voltak képesek kivédeni a rezsiemelkedést

A lengyel villanyszámlák átlagosan 24 százalékkal, gázszámlák átlagosan 54 százalékkal emelkednek 2022-ben, írja a Makronóm.

 

Elképesztő szintre ugrott a gázár Európában

Történelmi zárócsúcs, 136 euró/MWh alakult csütörtök este a vezető európai gáztőzsde (TTF) decemberi kontraktusára, miután híre ment, hogy az oroszok mára nem foglaltak szállítási kapacitást az egyik legfőbb európai szállítási útvonalukra, a Jamál-Európa vezetéken Németország irányába, írja a Portfolio.

Abban, hogy továbbra is az egekben járnak a gázárak, nagy szerepe van annak, hogy összességében nem tudni: mikortól és mennyi gáz érkezhet Európába az Északi Áramlat 2 vezetékpáron keresztül, amely az amerikai és uniós szankciós fenyegetések célkeresztjében áll. Tegnap napközben ugyanis azt a váratlan fejleményt közölte a német hálózatüzemeltető hatóság, hogy 2022 első felében nem várható döntés az Északi Áramlat 2 teljeskörű Németországi engedélyezéséről.

 

4,9 százalékra csökken a jövő évre vonatkozó államháztartási hiánycél

A jövő évi finanszírozásnál a Pénzügyminisztérium azzal számolt, hogy a GDP több mint 5 százalékkal emelkedik, ez lehetővé teszi az államháztartási hiánycél 4,9 százalékra csökkentését.

 

1500 milliárd forint a jövő évi adócsökkentések összege

Elfogadta az Országgyűlés a kormány adócsökkentési törvényjavaslatát, amely jövőre további 750 milliárd forinttal mérsékli a munkát terhelő adókat, a korábbi döntésekkel együtt ez 1500 milliárd forintos adócsökkentést jelent – mondta a sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter.

 

A magyar infláció emelkedésének 80 százalékát külső tényezők okozták

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint a magyar infláció emelkedésének 80 százalékát külső tényezők okozták, a magas infláció globális jelensége a járvány szövődménye.

 

60 milliárd forintból 30 műemlék újul meg

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram első ütemében 60 milliárd forint ráfordításával 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár nyeri vissza régi szépségét – mondta Gulyás Gergely pénteken Bajnán.

 

Elkészült az új multifunkcionális aréna az Üllői úton

A Népliget buszpályaudvar melletti csodálatos létesítményben rendezzük a 2022-es férfi kézilabda Eb-t, írja az MTI-re hivatkozva a Mandiner.

Befejeződött a Budapesti Multifunkcionális Sport- és Rendezvénycsarnok építése a IX. kerületi Üllő úton, a Népliget autóbusz-pályaudvar mellett – írja a PestBuda. Hozzátették: az 50 000 négyzetméter belterületű csarnok sportesemények, kiállítások, konferenciák helyszínéül szolgál majd, elsőként a január 13-án kezdődő férfi kézilabda EB otthona lesz.

Az aréna környezetében 15 hektárnyi gondozatlan területet alakítottak át parkos zöldterületté. Az így elkészült csarnok 22 022 fő befogadására alkalmas, alapterülete 50 000 négyzetméter. A külső fényeket 2800 világítótest, 3300 méter hosszú ledcsík adja. A csarnokba 700 négyzetméter felületű kivetítőt helyeznek el. Azt írják, hogy mostanra a külső területek térburkolása, a kert kialakítása is lezárult.

Hangsúlyozzák: a létesítmény először a 2022. január 13-án kezdődő magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda EB fő helyszíne lesz, de méretéből adódóan nemcsak kézilabda-mérkőzéseket, hanem akár jégkorongmérkőzést is tarthatnak benne. Mivel paraméterei a teremsportágak számára is megfelelőek, így akár tenisz-, korcsolya-, küzdősport-, kosár-, röplabda- és tollasmérkőzések, súlyemelés, vívás, torna, sőt egyes lovas és motoros versenyek számára is alkalmas.

Műszaki megoldásai miatt kifejezetten magas látogatottságú események szervezésére is lehetőséget ad a csarnok, így nagyszabású koncertek (vagy nem, a Telex szerint legalábbis) konferenciák, kiállítások, rendezvények befogadására is alkalmas. A létesítmény környezetében a sok éve gondozatlan 15 hektárnyi terület gondozott zöldfelületté vált, több száz növényt, padokat, ülőalkalmatosságokat telepíttek.

Az aréna tervezője Skardelli György, a sportcsarnok a Market Építő Zrt. kivitelezésében épült fel.

 

A magyar turizmus újraindult

A magyar turizmus újraindult, a belföldi turizmus az eddigi legerősebb nyarát zárta 15 millió vendégéjszakával, ami 16 százalékos bővülés 2020-hoz képest – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

 

A magyar gazdaság az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik

A magyar gazdaság az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik, a számok ezt támasztják alá – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottságában tartott meghallgatásán.

Szijjártó Péter hozzátette: a járvány előtti teljesítményét a magyar gazdaság már 2021 nyarán elérte, miközben a jelenlegi előrejelzések szerint is csak 2022 végén várható, hogy a globális gazdaság visszatér a járvány előtti teljesítményéhez. Közben a magyar gazdaság rekordokat döntött tavaly és idén is – húzta alá.

A tárcavezető rámutatott: a világjárvány gazdasági következményei miatt 114 millió ember lett munkanélküli, 42 százalékkal csökkentek a globális beruházások, a világgazdaság több mint 5 százalékkal esett vissza tavaly. Közben Magyarországon a kommunizmus bukása óta soha nem dolgoztak annyian, mint most, a negyedéves GDP-növekedésben pedig rekord lett az idei 2. negyedévi (17,8 százalék) – sorolta. A világ 10. legnyitottabb gazdaságában hogyan volt lehetséges mindez? – tette fel a kérdést. Úgy – folytatta –, hogy a már 12 éve következetes stratégiát a

hatalmas viták közepette sem adták fel: a kormány a járvány alatt is fenntartotta a folyamatos adócsökkentésről szóló elképzelését.

Az állami forrásokkal nem a munkanélküliséget, hanem annak megelőzését finanszírozták. Kihasználva az átmenetileg engedékeny uniós szabályokat, a vállalatok beruházási feltételéül azt szabták, hogy nem bocsáthatnak el embereket – húzta alá. Idén minden eddiginél több, 57 beruházásról kötöttek megállapodást több mint 4 milliárd euró (1400 milliárd forint) értékben. Ezekhez a beruházásokhoz 200 milliárd forint támogatást nyújt a kormány, mindez 9000 új munkahelyet hozott létre. Az adatok nem véglegesek, jelezte, kedden, egy tervezett szöuli megállapodás, tovább fogja növelni ezeket a számokat. Ismertette: a magyar gazdaság exportrekordot dönt idén, már az első kilenchavi adatok 16 százalékos növekedést mutattak, így minden eddiginél nagyobb, 112 milliárd eurónyi exportvolumen várható az év végére. Idén ismét Dél-Koreából érkezett a legtöbb beruházás az országba, a teljes volumen mintegy fele. Németország a második, az Egyesült Államok a harmadik lett. A világ legnagyobb autógyártói közül három is – Audi, Mercedes, BMW – kulcsszerepet szán Magyarországnak az elektromos autóiparban.

A járvány miatt indított rendkívüli beruházásösztönzési programban 1380 cég kapott 373 milliárd forint támogatást, összesen 900 milliárd forintnyi beruházásához. Így 290 ezer munkahelyet sikerült megőrizni, ezzel az új korszak kezdeti fázisában, a gazdasági kapacitások globális elosztási versenyében sikeres volt az ország – húzta alá. Közölte: 33 vállalat 20 ezer dolgozójának képzésére nyújtottak 19 milliárd forint képzési támogatást. A magyar vállalatok exportképességének javítására 82 cégnek 3 milliárd forint támogatást nyújtottak, és 70 milliárd forint értékben 50 cégnek nyújtottak támogatást külföldi beruházáshoz, exportnövelési célokra. Az EXIM megdöntötte hitelfolyósítási rekordját: jelenleg 478 milliárd forintnyi hitelkihelyezésnél tart, ami azt jelenti, hogy év végére eléri az 500 milliárd forintot – mondta.

Barcza Attila (Fidesz) képviselő szerint vitán felül áll, hogy a keleti nyitás helyes, szükségszerű volt. Több fideszes képviselő ezzel egyetértett, Szatmáry Kristóf szerint ennek legkézzelfoghatóbb eredménye az energiabiztonság. Az ellenzéki képviselők vitatták a keleti nyitás sikerét. Mellár Tamás (Párbeszéd) szerint túl optimista a miniszter, Magyarország a gyarmati ország szindrómáját mutatja, a növekedés pedig “felfújt lufi”. Szakács László (MSZP) azt mondta, hogy a magyar versenyképesség az olcsó munkaerőn alapul, és a gyenge forinton. A beruházások állami támogatását vitató felvetésre Szijjártó Péter elmondta: ennek szigorú szabályozása van, és elszámolási rendje, ami minden országra vonatkozik. A nemzetközi verseny erős a beruházásokért, az egyik fontos versenyelőny az alacsony társasági adó. A keleti országokba irányuló export 16 százalékos növekedést mutat idén január-szeptemberben. 2019 óta a legnagyobb beruházásokat keleti vállalatok hozzák az országba – mondta a keleti nyitást vitató felvetésekre.

 

Egy év alatt 14,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés

A járványhelyzetnek betudható tavalyi visszaesés kiigazításán túli növekedés jelezhető előre az építőiparban 2021-re – mondta el a Központi Statisztikai Hivatal friss adatait értékelve Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette, 2010 átlagához képest az ágazat termelése több mint 70 százalékkal bővült, ezzel Magyarország továbbra is első a régióban.

Magyarországnak lett először „zöld pandája”

Magyarország a világon az első külföldi szuverén Zöld Pandakötvény kibocsátóként jelent meg a kínai kötvénypiacon, és 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátott ki – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A kereslet a végül kibocsátott mennyiség közel kétszerese volt, írja a Portfolio.

A kibocsátás célja hármas. Az így bevont pénzeszköz a klímaváltozás elleni küzdelemre használható fel, másrészt a kötvénnyel biztosítani tudják Magyarország folyamatos jelenlétét a kínai pénzpiacon, valamint bővítik a befektetői kört is, így az államadósság finanszírozása több lábon állhat – mondta Varga.  A kötvények kínai belföldi és külföldi befektetők számára voltak elérhetőek, futamidejük 3 év. A kötvények kamata 3,28 százalékos. (A tényleges hozam majd az euróra történő elswapolás után derül ki.)

A pénzügyminiszter eredményesnek nevezte a magyar államadósság-kezelést, egyebek mellett azért, mert az adósság átlagos futamideje 4-ről 6 évre nőtt, javult a szerkezete és biztonságosabbá vált a finanszírozása is. Hozzátette azt is, hogy Európában Magyarországon a legmagasabb a lakosság részvétele az államadósság finanszírozásában, az adósság negyedét a magyar lakosság tartja kézben.

Varga Mihály újra ismertette az idei év adósságcsere műveleteinek adatait: az állam 430 millió dollárnyi adósságot törlesztett elő, emellett a forint kötvénypiacon is sikerült jelentős, 1300 milliárd forintos előtörlesztést végrehajtani.

 

Az elmúlt héten a PannonHírnök oldalán megjelent gazdasági híreket itt is elolvashatja

Pluszban zárt a BUX kispénteken

 Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint az árfolyamok a kedvező befektetői hangulatnak köszönhetően erősödtek, kibocsátói hírek nem befolyásolták a kereskedést. Tovább

 

Kamatot emelt a Bank of England

A csütörtökön bejelentett mostani kamatemelés mindössze a harmadik a Bank of England részéről a 2008-2009-es globális pénzügyi válság óta eltelt több mint egy évtizedben. Tovább

  

Orbán: 100 ezer forintra emeljük a közmunkások bérét

A kormányfő november közepén a bérmegállapodás aláírásakor azt mondta: a növekedés közös magyar siker, ezért mindenkinek részesülnie kell belőle. Tovább

  

BÉT: Alacsony forgalom, enyhe csökkenés

 A befektetők az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esti kamatdöntésének bejelentésére várnak. Tovább

 

Folytatódik az alapkamat-emelések sorozata 2022-ben

A  jegybank lezárta a válságkezelő eszközök kivezetését, így lezárták az állampapír-vásárlási programot – ismertette az alelnök. Tovább

  

Tovább nőtt a kínai ipar novemberben 

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint az ipari termelés novemberben 3,8 százalékkal növekedett éves összevetésben. Tovább

  

283 darab Kartonpack részvényt vásárolt fel az MNV 

A Magyar Állam képviseletében eljáró MNV végleges nyilvános vételi ajánlatát október 20-án tette meg a Kartonpack Nyrt. részvényeire 2534,82 forinton. Tovább

A heti gazdasági összefoglalót a PannonHírnökkel együttműködésben a Nueco készítette

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek