Hazavágta az idei baracktermést a fagy

A kajszibarack-, őszibarack- és nektarintermés Európában a becslések szerint alacsonyabb lesz, mint tavaly, mely nagyrészt az időjárási körülmények (enyhe tél, késői fagyok) eredménye.

Emiatt barackfronton Európa országait, és a világ legnagyobb termelőit is döntően a bizonytalanság, a kevesebb, vagy kisebb termés, valamint a magas árak jellemzik.

A holland piacon jelenleg nagy a kereslet a nektarinok iránt, de kevés termék áll rendelkezésre – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az őszibarack esetében a nagyméretű termékeket keresik jobban, a kisebbek egyelőre könnyebben elérhetők. A Paraguayo őszibarack (kínai laposbarack) kínálata is folyamatosan növekszik: értékesítésük is jól megy, és az árak meglehetősen magas szinten vannak. Az importőrök arra számítanak, hogy az árak továbbra is magas szinten maradnak az észak-spanyolországi régió indulásáig. Ekkora ugyanis a kínálat növekedésével várható, hogy az árak enyhén csökkennek majd.

A múlt héten már a spanyol első Paraguayo őszibarack-szállítmány is megérkezett a német piacra, így már a teljes csonthéjasgyümölcs-kínálat elérhető. A nagyobb méretű nektarinok jelenleg különösen népszerűek a fogyasztók körében. Az őszibarack is keresett termék, bár a nektarinok általában nagyobb forgalmat generáltak az elmúlt években. A szezon már a húsvéti időszakban elkezdődött, de ekkor a viharos-szeles, később esős időjárás miatt aggodalmas volt a Spanyolországból történő áruellátás. A nehéz indulás ellenére a kínálat úgy tűnik, hogy normalizálódik. Jelenleg a francia szállítmányokra várnak: néhány német nagykereskedelmi piacon már rendelkezésre állnak a francia kajszibarackból kisebb mennyiségek, de a legtöbb importőr még mindig várja az első szállítást.

A teljes cikket ITT olvashatja.

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek