HD minőségben visszanézhető Plácido Domingo jubileumi gálája

Vona Ildikó

Végig megtekinthető a koncertfilm, amit 2018-ban rögzítettek a Veronai Arénában a spanyol tenor debütálásának 50. évfordulója alkalmából rendezett gálaelőadáson.

Idén Húsvéthétfőn az M5 kulturális csatorna ünnepi műsorának része volt ez a film, ami azóta bekerült a MédiaKlikk hu videótárába, és ott kiváló minőségben, ingyenesen elérhető.

A gálaestről készült több mint két és félórás filmben Verdi három csodálatos operája, a Nabucco, Macbeth, Simon Boccanegra dallamai csendültek fel gyönyörű környezetben. Plácido Domingót mindhárom mű címszerepében hallhattuk, énekesként közreműködött még Anna Pirozzi, Arturo Chacón-Cruz, Géraldine Chauvel, Marko Mimica, Elisabetta Zizzo, Romano Del Zovo, Carlo Bosi és Lorrie Garcia.

Silvia Bonetti jelmezei, Giuseppe Picone tánckoreográfiája és a Paolo Mazzon által tervezett színpadi világítás egészen különleges látványt nyújtott. A gálaest karmestere Jordi Bernàcer volt, közreműködött még az Arena di Verona kórusa, zenekara és balett-táncosai. Az operák jeleneteit Stefano Trespidi alkalmazta a Veronai Aréna színpadára, a gálaestről készült mozifilmet Tiziano Mancini rendezte.

Különleges produkcióval tért vissza Plácido Domingo a gyönyörűséges Veronai Arénába, hogy megünnepelje az ottani debütálásának ötvenedik évfordulóját. A koncertről készült felvétel >>ITT<< tekinthető meg

Plácido Domingo Madridban született 1941-ben. Szülei zarzuela-énekesek voltak, a család 1949-ben Mexikóba emigrált. Az ifjú Domingo Mexikóvárosban, a Nemzeti Konzervatóriumban kezdett zenét tanulni, és az éneklés mellett zongorázni, vezényelni is.  Első színpadi fellépésére 1959-ben került sor Guadalajarában, Pascual szerepét formálta meg a Marina című darabban.

1962-ben csatlakozott a tel-avivi opera társulatához, ahol két és fél év alatt 280 előadást énekelt. Egyre több elismerést kapott; 1966-ban már a New York-i City Operában, 1968-ban a New York-i Metropolitan Operában debütált. Ezt követően, néhány év alatt meghódította a világ összes jelentősebb operaszínpadát (Bécs, London, San Francisco, Chicago, Milánó), ahová utána is rendszeresen visszatért.

Plácido Domingo budapesti koncertje közben 2016-ban ( MTI-fotó: Szigetváry Zsolt)

1973-tól egyre gyakrabban vezényel is operákat, illetve néha szimfonikus zenekarokat is. Akkor lett az operarajongók táborán kívül is népszerű, amikor 1990-ben Rómában, a labdarúgó-világbajnokság döntőjének előestéjén rendezett jótékonysági koncerten együtt énekelt Luciano Pavarottival és José Carrerasszal, akinek leukémia alapítványát támogatta. Ez volt a Három tenor első fellépése, amit aztán még számos követett.

Pályája során az összes jelentős operaszerepet elénekelte, kimagasló Verdi- és Puccini-alakítások fűződnek a nevéhez. Tizenegy Grammy-díj birtokosa, 1993-ban Hollywoodban csillagot kapott a hírességek sétányán. 2008 áprilisában a BBC Zene Magazintól elnyerte a The King of singers (Az Énekesek királya) címet, 16 neves operakritikus választotta minden idők legnagyobb tenor énekesének. Több tiszteletbeli doktori címmel rendelkezik jeles angol, amerikai, lengyel egyetemen, 2016 óta pedig a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora.

Szegeden 2019-ben, a fellépése előtti főpróbán (MTI-fotó: Rosta Tibor)

2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. Magyarországon mindig szívesen koncertezik, és olyankor kedveskedik is a hazai közönségnek, például többször elénekelte már Erkel Ferenc Bánk bánjából a „Hazám, hazám” áriát. De magyar vonatkozásban feltétlenül meg kell említeni: 2000-ban a New York-i Metropolitan Operában eljátszotta Danilo szerepét Lehár Ferenc: A víg özvegy című operettjében.

Öt évtizedet átívelő, fantasztikus karrierjéből adott ízelítőt a Veronai Arénában tartott, debütálásának 50. évfordulója alkalmából rendezett gálaelőadással. A koncertről készült film 2020 januárjában került a mozikba, a MédiaKlikk hu videótárában most ingyenesen meg lehet tekinteni a teljes alkotást. Érdemes!

Kedvcsináló a jubileumi gálaesthez itt található:

(Kiemelt kép forrása: Pannonia Entertainment Foto-Ennevi)

Kultúra | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek