Heger célja lenyugtatni a kedélyeket az orosz vakcinával kapcsolatban

Eduard Heger (OĽANO) kormányfőnek alapvető érdeke fűződik ahhoz, hogy lenyugodjanak a kedélyek az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban, és hogy újrakezdődjön a szakmai érveket felsorakoztató objektív párbeszéd.

A kormányfő deklarálta, hogy tiszteli a szlovákiai tudósokat, és ő sem tartja helyénvalónak, hogy szlovák köztisztviselők a külföldi munkalátogatásaikat a szlovák diplomácia képviselőit megkerülve bonyolítsák le.

Heger többek között Igor Matovič (OĽANO) volt kormányfő és jelenlegi pénzügyminiszter múlt heti magyarországi látogatására reagált, aki Budapestre nem a szlovák külügyminisztérium képviselőjével, hanem Gyimesi György (OĽANO) parlamenti képviselővel utazott.

Matovič korábban a Szputnyik V témájában folytatott tárgyalásokkal összefüggésben kijelentette: a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) és a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központja a lépéseikkel kiváltották az orosz fél haragját. A vakcina egy nem akkreditált laboratórium általi bevizsgálása világszerte negatív hatással volt a védőoltás reputációjára.

A szlovák államfő is kiáll a szlovák tudományos intézetek mellett. Zuzana Čaputová államfő arra kérte Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-minisztert, hogy tegye közzé a Szputnyik V oltóanyagra vonatkozó adásvételi szerződést. Rá akar kérdezni a szerződés titkosításának okára is. „Továbbra sem világos, tulajdonképpen milyen célt követ a magyarországi tesztelés, és tulajdonképpen milyen eredményekre várunk.” 

Kövessen minket: Facebook

V4 Panoráma | Pannon Hírnök

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek