Heger elutasította az ÁFA-csökkentést a gasztroszektornak

Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter után Eduard Heger miniszterelnök is elutasította a gasztronómia által kért általános forgalmi adó (áfa) csökkentését. Az éttermek, fogadók és szállodák alapvető támogatásnak minősítették termékeik áfacsökkentését, amely nélkül a fekete kerületek bezárása után egyes vállalkozások megszűnnek.

„Szlovákiában ma vannak fekete és narancssárga körzeteink is. A kedvezményes áfával azoknak is segítenénk, akiknek erre nincs rá szükségük” – magyarázta Heger. A szlovák miniszterelnök szerint a kormány eddig eurómilliárdokat pumpált a gazdaságba, ami a munkanélküliség alacsony emelkedésében és a járványügyi intézkedések elengedését követő azonnali gazdasági növekedésben is megmutatkozott. A miniszterelnök szerint Szlovákia címzetten kíván segíteni a cégeknek.

A COVID automata szerinti fekete színnel besorolt ​​körzetekben található gasztronómiai létesítmények különös gondokkal küzdenek. Csak az ablakon keresztül tudják kiadni az ételt, és vannak, akik inkább a legszívesebben bezárnának. A gasztronómiai egységek rámutattak a környező államokban lévő lényegesen alacsonyabb áfára ebben az ágazatban.

Míg Szlovákiában az élelmiszerek ára 20 százalékos áfát tartalmaz, addig Csehországban például csak 10 százalék, Lengyelországban 8, Magyarországon pedig csak 5 százalék.
Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter korábban hozzájárult a gasztronómiai ágazat áfakulcsának átmeneti csökkentéséhez.

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek