Helyzetelemzés, filmelőzetes, könyvbemutató

Avatar

A magyar kultúra napja – rendezvénysorozat Kárpátalján

A hagyományoknak megfelelően az ünnepi rendezvénysorozat Beregszászban, a Kölcsey-emléktáblánál a magyar szervezetek (Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség helyi szervezetei, valamint a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Beregszászi Polgármesteri Hivatal) közös megemlékezésével kezdődik január 22-én.

Az Európai–Magyar Ház ad otthont a Beregszászi Értelmiségi Fórum –2020. nemzetközi konferenciának

A programból:

Hajduk Márta (Budapest) előadása „Kisebbségben Kárpátalján” készülő dokumentumfilmjéről, filmelőzetest.
A kárpátaljai magyar értelmiség szerepe a rendszerváltástól napjainkig: érdekérvényesítési lehetőségei az ukrán-magyar kapcsolatok függvényében –  nemzetközi konferencia.

A rendszerváltás pozitív és negatív hozadékai Kárpátalján az irodalmi, művészeti, kulturális életben és a nyelvmegtartó küzdelemben. Vitaindító előadást tart dr. Dupka György, a MÉKK elnöke.

Zenés-irodalmi összeállítás, képzőművészeti kiállítás megnyitója.

Díjak, kitüntetések átadása: a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága – Anyanyelvi Konferencia okleveleinek, az Együtt Nívódíj átadása.
Horváth Sándor Jelentés a mélyből című kötetének bemutatója.

Január 24-én, Ungváron, a Kárpátaljai Néprajzi és Népi Építészeti Múzeumban kerül sor a MÉKK szervezésében a XI. Carpatica Art Expo megnyitására.

Hori


Hasonló cikkek