Henry Moore szobrot találtak rokonuk kandallópárkányán

Egy kicsi Henry Moore szobor ötven évig pihent egy angol farmer kandallópárkányán. A férfi halála után, családja egy független szakértőt kért fel kevéske vagyonának felbecslésére. Az értékbecslő a figurát, Henry Moore stílusában készített ólomszoborként jegyezte fel – ez késztette a családot arra, hogy felvegyék a Henry Moore Alapítvánnyal a kapcsolatot.

Most, hogy az eddig ismeretlen művésznek tulajdonított alkotásról kiderült, hogy a 20. század brit modern szobrászművészének alkotása, a szobor márciusban kalapács alá kerül. Az ólomfigura akár 70 ezer dollárt (21 millió Ft) is érhet az árverésen.

Az alapítvány és a Dreweatts aukciósház szakértői álltál is eredetinek vélt Moore alkotás, Anya és gyermek címet viseli, és 1939-ben készülhetett. A figurákat absztraháló szobrot, a Henry Moore Alapítvány a művész 1939-es „Tizennyolc ötlet szobrokhoz” vázlatához kapcsolja.

Az aukciósház szakértője szerint a szobor egyedi és ritkaságnak számít, már csak azért is hiszen az 1930-as években Moore még kevesebbet dolgozott ólommal. Az anyaggal való kísérletezéséi során köteleket és drótokat is használt, így alkotta meg a sajátos ”hajlított” stílusú szobrait. Az Anya és gyermek is egy ilyen szobor előzetes terve lehetett. Absztrakt bronz szobraival, Moore úttörője volt a 20. század háború utáni modern művészetének.

Ami érdekes, hogy az alapítványnak nem volt tudomása a szoborról, annak ellenére, hogy Moore precízen feljegyezte alkotásait.


Hasonló cikkek