Herczegh Anita a fóti Lovasterápiás és Oktató Központban

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjába látogatott csütörtökön Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, ahol megtekintett egy terápiás bemutatót az intézet szenzoros parkjában, tájékoztatást kapott a magyar lovasterápia helyzetéről és hatásairól, valamint egy épülő kis szélerőművet is láthatott.

A fóti intézetben évente hat-hétezer terápiás foglalkozást tartanak, a speciális módszerrel a gyerekek állapotán mintegy 70 százalékban tudnak javítani. Az egyénileg érkező gyerekeknél szociális helyzettől függően a Gyermekmentő átvállalja a terápia díjának akár 90 százalékát is. A terápia esetleges befogadási lehetőségeit az OEP ősszel fogja vizsgálni.

A Vakok Óvodája, Általános Iskolája és Speciális Szakiskolájából, a Mozgásjavító Általános Iskolából és Szakképző Iskolából, valamint a Károlyi István Gyermekközpontból szervezetten érkező gyermekeknek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) ingyenesen nyújt terápiát.

Oktatópark az élhetőbb jövőért

Az NGYSZ fóti Lovasterápiás és Oktató Központja területén található az Élhető Jövő Park is. A park két nagy tematikus részre osztható: az egyik energiával foglalkozik, a másik egészségüggyel. Az energetikai rész nagyjából elkészült, így az intézet saját energiaellátását majdnem teljesen önállóan tudja biztosítani, napelemekkel, napkollektorokkal, szél- és vízerőművekkel.

Az energiafelhasználást is korszerűsítették, hőszivattyúkkal és más modern fűtési megoldásokkal, például a melegvíz-ellátást napkollektorok szolgáltatják. A világításról napelemmel működtetett lámpák, vagy nagyon kis fogyasztású ledes fényforrások gondoskodnak.

Az Élhető Jövő Park másik tematikus része még kialakítás alatt áll. Az intézet már kiépített egy gyógynövény-spirált annak érdekében, hogy vizsgálni lehessen: a túlzott antibiotikum-felhasználást mennyire lehet csökkenteni gyógynövények segítségével. A halláskárosodások vizsgálata is elkezdődött már a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem szakmai segítségével. Fontos téma lesz még a húsokban található antibiotikum- és hormonmaradványok csökkentése, a zöldségekben és gyümölcsökben található peszticid-maradványok csökkentése, visszaszorítása, az allergiák elterjedésének megfékezése.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek