Hét fővárosi kerületben és a Dunakanyarban is irtják a szúnyogokat a héten

Budapest főváros hét kerületében és 176 településen folytatódik a héten a szúnyoggyérítés

– tájékoztatta a program koordinációjáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn az MTI-t.

Hajdu Márton közölte: hétfőtől Budapest III., IV., XIII., XVII., XXI., XXII. és XXIII. kerületében lesz szúnyogirtás, továbbá Csorna térségében, Komárom környékén, a Dunakanyarban, a szekszárdi régióban, Baján és a Tisza-tónál dolgoznak a szakemberek.

Emellett pótolják a kedvezőtlen időjárás miatt korábban elmaradt kezeléseket Békés megyében, Szolnok és Mohács térségében, a Szigetközben, a Balaton környéki települések egy részén és a Dráva mentén – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a korábbi csapadékos időjárás következtében a Duna felső szakaszán elszórt, kis kiterjedésű szúnyoglárva-tenyészőhelyek alakultak ki. Ezek földi biológiai kezelését a hét első napjaiban elvégzik.

Mint elmondta, a szúnyoggyérítéshez használt készítmények alkalmazását a közegészségügyi hatóság hagyta jóvá, a hatóanyagot az Európai Unió engedélyezte.

A gyérítés hatékonyságát szakértők ellenőrzik. Ahol nem volt eredményes az irtás, ott a kivitelezők megismétlik az eljárást.
Arról is szólt: a katasztrofavedelem.hu weboldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen melyik napon permeteznek.
Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést – mondta a szóvivő.

MTI 2018. július 9., hétfő 16:13


Hasonló cikkek