Hét iskola anyanyelvápoló tanulói az idei Merki-szemlén

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma szervezésében került sor a Merki Ferenc Anyanyelvápoló Szemlére az eszéki HMOM Központban. Hét iskola anyanyelvápoló tanulói mutatkoztak be, köztük a nagypiszanicai és Grubišno Polje-i diákok, akik először vettek részt a szemlén.

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma 2001 óta szervez anyanyelvápoló szemlét, melynek célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson azoknak a diákoknak, akik a magyar nyelvet, kultúrát, néptáncot fakultatív keretek között tanulják.

Az idei szemlére az eszéki magyar iskolaközpontban került sor, ahol Andócsi János, az intézmény igazgatója és Kovačević Anna, a pedagógus fórum alelnöke köszöntötték a résztvevőket. Kovačević Anna megdicsérte az anyanyelvápoló diákokat, hogy nem feledkeznek meg szüleik, nagyszüleik örökségéről, és gyakran szabadidejük feláldozásával igyekeznek ápolni az általuk megismert nyelvet, ismerkednek a gyönyörű magyar népdalokkal, tánccal.

Andócsi is köszöntötte a résztvevőket, az intézmény igazgatójaként a magyar nyelven való tanulás fontosságára hívta fel a figyelmet. Elmondta, sok olyan diákja volt már az iskolaközpontak, akik alig beszéltek magyarul, de tanulmányaik során nagyon szépen elsajátították a nyelvet. Hangsúlyozta, ebben benne van az anyanyelvápoló tanárok, a szülők, valamint a központ dolgozóinak a munkája is.

Az idei szemlén összesen hét általános iskola anyanyelvápolói vettek részt: a pélmonostori, ójankováci, laskói, bellyei, szentlászlói diákok mellett idén először szerepeltek nagypiszanicai és Grubišno Polje-i anyanyelvápolók a szemlén. Minden fellépő csoport egy-egy rövidebb magyar népmese színpadi feldolgozását adta elő.

Az előadások végén a pedagógusfórum képviselői ajándékkal és oklevéllel köszönték meg az anyanyelvápoló tanárok munkáját.

Végezetül Varga Erna tanügyi főtanácsos is szólt a résztvevőkhöz. Megemlékezett Kazinczy Ferencről, a magyar nyelvújítás vezéralakjáról, akinek idén ünnepeljük születésének a 260. évfordulóját, és akinek sok-sok szavunkat köszönhetjük. Arra kérte a diákokat, továbbra is járjanak anyanyelvápolásra és tanuljanak magyarul, mert nagyon szép nyelv, és noha a bonyolultabbak közé tartozik, de éppen ezért gondolataink sokféleképpen fejezhetők ki vele. A rendezvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatta.

Külhoni Magyar Sajtószolgálat


Hasonló cikkek