Hétfőn búcsúzik Európa legszebb adventi villamosa

Január 6-án, vízkeresztkor lezárul a karácsonyi ünnepkör. Az emberek lebontják a feldíszített fenyőfákat, és ezen a napon köszönnek el a pompás adventi járművek. Az ilyenkor szokásos nemzetközi versenyre Magyarországról Budapest, Szeged és Miskolc városa nevezte be ünnepi járatát.

A miskolci jármű utasterének részlete (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Az Európa legszebb adventi villamosa címért zajló megmérettetést egy cseh közlekedési magazin internetes felülete hirdette meg, és húsz napon át lehetett szavazni cseh, német, portugál, szlovák, horvát, holland, magyar, osztrák, svájci, lengyel járatokra. 10 ország 23 szerelvénye közül végül a legtöbb voksot – 52 ezernél is többet – Miskolc kapta, míg a második helyen Pilsen, a harmadikon Budapest ünnepi járműve végzett.

Mézeskalács figurák és konyha (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Az öt héten keresztül közlekedő, közel kétszázezer utast szállító miskolci villamos különlegessége, hogy 2019-ben egy mozgó mézeskalács házikó alakját öltötte magára, ahol a nappali mellett egy látványos konyha is helyet kapott, benne búbos kemencével, sok mesefigurával és adventi dekorációval. Az ünnepi járat külsejét most is kézzel festették a közlekedési vállalat munkatársai, dekorációként pedig több száz méter fénycső, fényfüggöny és 3D-s elem került fel rá.

Karácsonyfa Európa legszebb adventi villamosán (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Sok program is várta az utasokat: december 6-án a Mikulás szállt fel ajándékot osztani a gyerekeknek, majd minden adventi hétvégén énekesek, zenészek adtak elő karácsonyi dalokat. Miskolc Adventi Villamosa hétfőn elbúcsúzik egy időre, legközelebb 2020. november 29-én gördül ki ismét a remízből, megújult külsővel.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek