Hétfőtől újrakezdődnek a testnevelésórák

Újra mehetnek uszodába és edzőterembe az iskolások, és megszűnik az otthoni munkavégzés ajánlása – számolt be az Index azzal kapcsolatban, hogy ismét módosították a védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeleteket.

Mint pénteki cikkükben írják, a jövő héttől az iskolások újra valódi testnevelésórákon vehetnek részt, a szülők pedig lassan búcsúzhatnak a home office-tól, mivel megszűnik az otthoni munkavégzés ajánlása.

Mindez a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyben olvasható, és az is, hogy a köznevelési intézmények és a szakképző intézmények valamennyi évfolyama 2021. május 10. napjától rendes munkarendben működik. A portál szerint a legfontosabb tudnivalók így ezek:

  • nem ajánlja a kormány, hogy a munkáltatók törekedjenek az otthoni munkavégzésre,
  • az óvodások és iskolások esetében lehetővé válik a sportlétesítmények látogatása, ha az sport/testnevelésóra keretében történik – de úgy fogalmaz, amennyiben kétség merülne fel annak tekintetében, hogy nem ilyen keretében érkezett a létesítmény látogatója, így az üzemeltető ellenőrizheti a látogató adatait.

Arról is rendelkeznek, hogy a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt álló, tizennyolcadik életévüket be nem töltöttek karanténkötelezettség nélkül térhetnek haza Magyarország területére.

Egy szintén csütörtök este megjelent kormányrendelet pedig lehetővé teszi, hogy „a felsőoktatási intézmény rektora dönthet az oktatás – így különösen a hallgatók gyakorlati képzésének, valamint a tanulmányi és vizsgaszabályzat szerint hallgatói jelenlétet igénylő tudásmérésnek – személyes érintkezés mellett történő megszervezéséről, a szükséges védelmi intézkedések betartásával”.

De továbbra is marad

  • a kötelező maszkhasználat a közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban, és továbbra is kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés,
  • valamint fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások, így esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a házasulók szülei, nagyszülei, testvérei, valamint gyermekei vehetnek részt, és a temetésékesen maximum 50 fő vehet részt, Ezek feloldására az újraindítás egy újabb fokozatában kerülhet sor.
  • továbbra is fennmarad a határellenőrzés, ennek célja változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése, azon országok kivételelével, amelyekkel Magyarország erről megállapodást kötött.

További nyitás ötmillió beoltottnál jöhet, erre viszont még valószínűleg jövő hónapig várni kell.

Hazai Tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek