Heti gazdaság: harmadik hely, következes kormánypolitika után

“Idén és jövőre az adócsökkentések összege elérheti az 1500 milliárd forintot” – Varga Mihály pénzügyminiszter

Előzmények

Az előző összefoglalónkat itt olvashatják, melyből kiderült, hogy soha nem látott nyugdíjprémium jön és reális jövőre a családi Szja-visszatérítés. A PannonHírnök gazdasági híreit itt olvashatják.


Az elmúlt hét fontosabb gazdasági eseményei

Zsákutcába vezet a német energiapolitika

A németek tíz éve indult nagyszabású klímapolitikai kísérletének kudarca két fő tévedésre vezethető vissza, írja elemzésében a Századvég. Németország 2010-ben – elsősorban politikai megfontolásból – úgy döntött, hogy 2011 és 2022 között a lehető leggyorsabb ütemben bezárja atomerőműveit.

Dr. Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energia- és klímapolitikai üzletágvezetője szerint zsákutcába tart a német energiapolitika. Úgy véli, 2021-ben Németország az elmúlt harminc év legnagyobb mértékű üvegházhatású gáz-kibocsátását produkálhatja. Az elmúlt tíz évben Németország a klímavédelmi intézkedések költségeinek jelentős részét a lakosságra terhelte. Ennek következménye pedig az lett, hogy a német háztartások energiaköltsége az egyik legmagasabb az egész Európai Unióban.

Pálfalvi Milán, a Nueco vezetője 2019 nyarán mutatott rá először, hogy Magyarországnak nincs oka szégyenkezni, a zöldek példát vehetnének rólunk, miután hazánk lakosság-arányosan feleannyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint Németország. Az elemző egy idén májusban a Hír TV-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy a klímavédelem árát a nagy kibocsátóknak és nem a lakosságnak kell megfizetnie. Úgy fogalmazott, az fizesse a zenészt, aki a nótát rendeli.

Magyarország zöld úton jár – Steiner Attila államtitkár elektromos buszokat adott át

Megtörtént a Zöld Busz Program keretében elsőként beszerzett Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos buszainak átadása, számol be róla Steiner Attila, az ITM államtitkára közösségi oldalán.

A kormány 10 év alatt összesen 36 milliárd forintnyi támogatást biztosít a helyi közösségi közlekedést ellátó önkormányzatok és közszolgáltatók számára lokálisan zéró emissziós elektromos autóbuszok vásárlásához. A 40 darab elektromos busz a tesztidőszakot követően, a budapesti agglomeráció Dél-Budai térségében fog közeledni.

Varga Mihály: A járvány okozta válság kezelésében kezdetektől fogva következetes és világos a kormány álláspontja

A megszorítások helyett adócsökkentésre, támogató költségvetési politikára van szükség – mondta a tárcavezető. Kiemelte, hogy idén és jövőre az adócsökkentések összege elérheti az 1500 milliárd forintot. Ehhez az is kell, hogy folytassuk a gazdaság újraindítását, és az 5,5%-os gazdasági növekedés elérésével visszaadhassuk a gyermekes családoknak a személyi jövedelemadót.

A harmadik legmagasabb növekedés a magyar gazdaságé

Európában Magyarországon volt a harmadik legmagasabb, 17,9 százalékos – kiigazítva 17,7 százalékos – a negyedéves gazdasági növekedés – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a kormányinfón. Hozzátette: Svédország, Lengyelország és Románia után Magyarország a negyedik olyan ország az Európai Unióban, ahol a gazdaság teljesítménye elérte a járvány előtti szintet. Ebből az elemzők által sem várt sikerből következik, hogy a negyedéves adatok alapján úgy tűnik, “valósággá válhat” az 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetére ígért családi adóvisszatérítés.Megjegyezte: ez a vállalás nem csekély, hiszen a kormány akkor téríti vissza a családok személyi jövedelemadóját, ha olyan gazdasági növekedést sikerül az idei évben elérni, amit a rendszerváltozás óta soha egyetlen egy évben sem.

Minden eddiginél magasabb nyugdíjprémium is várható – közölte a miniszter. A szabályozás értelmében legfeljebb 80 000 forint nyugdíjig a nyugdíj egynegyedét kell szorozni a 3,5 százalék fölötti gazdasági növekedési számmal, 7,5 százalékos plafon mellett. A mostani várakozások szerint 6 százalék feletti lesz az idei gazdasági növekedés – tette hozzá. A miniszter a tájékoztatón hangsúlyozta, nem érdemes az uniós tagságról megjelent sajtóhírekkel foglalkozni, hiszen sok ország kilépéséről jelentek már meg alaptalan híresztelések. A kormány továbbra is úgy véli, hogy Magyarország számára előnyös az EU-tagság – tette hozzá. Az Oroszország elleni uniós szankciókat ugyanakkor eredménytelennek és a magyar gazdaság számára különösen károsnak nevezte. A kormány kezdettől fogva kiállt Ukrajna területi integritása mellett, de Magyarország érdeke az, hogy ne alakuljon ki újabb hidegháborús helyzet – fűzte hozzá.

A miniszter üdvözölte, hogy az augusztus 20-i ünnepségeket soha nem látott érdeklődés kísérte, a szállás- és vendéglátóhelyek bevételei pedig sokszorosan meghaladták a programok költségeit.

Kína a világ vezető chipgyártója lehet

Sorra építi a chipgyárakat Kína, írja a Portfolio. Közel 9 milliárd dollárból épít új gyárat a kínai chipgyártó, a Semiconductor Manufacturing International Corp. Sanghajban, támogatva Kína törekvését, hogy a világ vezető chipgyártója legyen – vagy legalábbis csökkentse függőségét a nyugati beszállítóktól. Az SMIC 8,87 milliárd dollárt költ az új gyára megépítésére, amely Sanghaj speciális, szabadkereskedelmi területén, Lin-Gangban kap helyet. A chipgyártó egy közös vállalatot hoz létre a projektre Sanghaj önkormányzatával, amelyben legalább 51 százalékos részesedése lesz, de állami felügyelet alatt zajlik majd a beruházás.

A gyár havi kapacitása 100 ezer chip lesz. Az üzemben bejáratott technológiát alkalmaznak majd, 28 nanométeres, vagy régebbi chipeket gyártanak, amelyeket például a súlyos chiphiánnyal küzdő autószektor is használ. Nem ez az egyetlen gyár, amit az SMIC Kínában épít, egy korábbi bejelentés szerint Sencsenben 2,35 milliárd dollárból épít üzemet, ahol havonta 40 ezer darab chipet gyárt majd. A beruházás szükségszerű, mivel a cég gyárai jelenleg is közel teljes kapacitáson működnek.

Az SMIC árfolyama jelentősen emelkedett ma reggel a hírekre, a hongkongi tőzsdén 2,7 százalékkal, a sanghaji tőzsdén 4,8 százalékkal került feljebb a részvény.

A budapesti dugók negatívan hatnak a gazdaságra

A budapesti dugók nemcsak rontják a levegő minőségét, de a gazdaságra sem gyakorolnak kedvező hatást, írja parnerünk, a Nueco. Teszi ezt azután, hogy hatalmas dugók és káosz alakult ki a fővárosban a tanévkezdés reggelén.

Az Origo beszámol róla, hogy Budapesten teljes volt a káosz, hatalmas dugók alakultak ki a belvárosban. A lap azt írja, Budapest az elmúlt két évben teljesen összeomlott, a közlekedés gyakorlatilag lehetetlen, a nyári időszakban is már hatalmas dugók nehezítették az autósok mindennapjait.

Vitézy Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tarlós István idején kialakított, úgynevezett villamosbarát lámpaprogram felszámolása épp a legzöldebb közlekedési módot, vagyis a villamosközlekedést választó utasokat hozza hátrányos helyzetbe. Karácsony Gergely kedden ennek ellenére a Mandiner kérdésére még mindig a lámpaprogram módosítását hozta fel példaként azt bizonygatva, hogy felkészült az iskolakezdésre, és képes kezelni a sokak szerint autósellenes intézkedései miatt kialakult kilométeres torlódásokat.

Minden eddiginél nagyobb napelemes pályázat Magyarországon

Az eredendően uniós támogatásnak induló minden eddiginél nagyobb, 202 milliárd forintos napelemfejlesztési támogatási keret megelőlegezéséről döntött az Orbán-kormány, írja a Napi.hu.

Szeptember 20-tól a kivitelezők számára megnyitják a regisztrálási lehetőséget, október elejétől indulhat a kapcsolatfelvétel a regisztrált kivitelezővel és november elejétől köthető velük előszerződés – mondta el korábban az MTI-nek Steiner Attila illetékes államtitkár. A kiíró összesen 35 ezer sikeres pályázattal számol.

A Napelem.palyazat.gov.hu oldalon társadalmi egyeztetésre közzétett felhívás szerint részint tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítését támogatják. Ennek felső határa lakásonként bruttó 2,896 millió forint. Ugyanehhez kapcsolódóan igényelhető nyílászárók cseréje, áramtároló létesítése, illetve villamosenergia-alapú fűtési és használatimelegvíz-előállító rendszerek telepítése. Utóbbi esetben, vízbázisú házközponti fűtés kiváltása céljából elektromos alapú hőszivattyút ajánlanak. Itt az igényelt összeg lakásonként akár a 11,559 millió forintot is elérheti. Más típusú, meglévő fűtőrendszer esetén elektromos infra-, illetve fűtőpanelek telepítését szorgalmazzák. Ekkor beruházásonként legfeljebb 9,368 millió forint igényelhet – derül ki a lap összefoglalójából.

A támogatást nem kell visszafizetni. Viszont csak az a magánszemély jogosult, akinek az átalakítani tervezett, legalább résztulajdonában lévő állandó lakcímén az ott bejelentettek egy főre eső éves jövedelme tavalyi adóbevallásuk alapján nem haladja meg a 4,85 millió forintot.

120 tonna szemét a klímatüntetés mérlege

A klímaváltozás ellen küzdő Extinction Rebellion szervezet mindenkit a bolygó védelmére buzdít, de a saját tüntetése után sem szedi össze a szemetet, számol be róla a 888.hu. Mint írják, a londoni Telegraph tudomása szerint a 2018-as tüntetések alkalmával az Extinction Rebellion körülbelül 120 tonna szemetet termelt, amelynek eltakarítása 50 ezer fontba fájt a városnak – írta meg a Summit News. Elvben ezeknek a tüntetéseknek az lenne a céljuk, hogy a Westminster és London Cityben élő gazdagok ellen tüntessenek, és kiálljanak a bolygó védelméért, de a gyakorlatban sokkal inkább arról van szó, hogy a szegényebb embereknek okoznak gondot, hiszen az Extinction Rebellion által kiválasztott negyedekben nagyon sok szociális bérlakás található. Mivel ezeket a tüntetéseket nyáron tartják, amikor a gazdagok elmennek nyaralni, a többi polgár élvezheti a klímaváltozás miatt hisztiző tömeget.

Természetesen a szervezők azt állítják, hogy a kéthetes tüntetéssorozat nem jelentett pluszterhelést a városnak, és az az ötvenezer font sem pluszköltség az adófizetőknek. Ezzel szemben a westminsteri városi tanács korábbi elnöke szerint a helyi vállalkozások megzavarása, a mérhetetlen mennyiségű szemét és az Extinction Rebellion üzenetei elég komoly problémákat okoztak és pluszköltségeket jelentettek a városnak.

 

Az elmúlt héten a PannonHírnök oldalán megjelent gazdasági híreket itt is elolvashatja

Augusztusban sem állt meg az élelmiszerárak növekedése

Augusztusban a cukor árindexe 9,6 százalékkal emelkedett júliussal összevetve azon aggályok miatt, hogy Brazíliában, amely a világ vezető cukorexportőre, komoly károkat okozott a fagy. Tovább

Augusztus 1-jén lépett hatályba az új bortörvény, de még van idő a felkészülésre

Az átmeneti időszak első felében a szüretnél és az újborok elkészítésénél még a korábbi ügymenetet kell alkalmazni. Tovább

Részesedést szerezhet az Indotek Group az Auchan Retail Magyarországban

Az ELO (az Auchan csoport holdingja) kizárólagos tárgyalásokat kezdett az Indotek Csoporttal együttműködésük erősítéséről. Tovább

Fellendült a szlovén gazdaság

Az export 30,2 százalékkal, az import pedig 34,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Tovább

Két hétre leáll a gyártás a Suzuki esztergomi gyárában

A járművekhez szükséges mikrocsipek hiánya miatt a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyárában szeptember 6. és 18. között leáll a termelés. Tovább

Műszaki hiba okozta a tejfölszennyeződést az Alföldi Tejnél

Alföldi Tej Kft. Műszaki hiba miatt szennyeződtek a visszavont tejfölök, Az elváltozásokat érzékszervi termékkóstolások során fedezték föl. Tovább

13 éve nem volt ilyen drága az élet Németországban

Elemzők is 3,9 százalékos éves inflációval számoltak és 0,1 százalékos fogyasztói áremelkedéssel júliushoz viszonyítva. Tovább

Romlott a gazdasági hangulat Európában

Az Európai Unióban szintén 1,5 ponttal csökkent augusztusban az ESI 116,5 pontra. Tovább

 

A heti gazdasági összefoglalót a PannonHírnökkel együttműködésben a Nueco készítette.


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek