Heti makronaptár – Az első negyedéves GDP adat érkezik a következő héten

Csaknem üres a jövő heti statisztikai tájékoztatási naptár, megkülönböztetett figyelemre a bruttó hazai termék (GDP) 2022. első negyedévi első becslésének közlése tarthat számot.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idei első negyedévi GDP első becslését. A márciusban kiadott adatok szerint a tavalyi negyedik negyedévben 7,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. A negyedik negyedévi növekedéshez a szolgáltatások 4,6, az építőipar 1,2, az ipar 0,4 százalékponttal járult hozzá.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 2,0, az előző év azonos időszakához képest 7,0 százalékkal emelkedett. A GDP a nyers adatok szerint 3,9 százalékkal nagyobb volt a járvány előtti 2019. negyedik negyedévinél.

2021-ben a GDP volumene az előző évhez viszonyítva 7,1 százalékkal, 2019-hez képest 2,1 százalékkal növekedett a nyers adatok szerint.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek