Heti makronaptár – Ipari- és építőipari adatok jönnek

Ipari és építőipari adatok jelennek meg a következő héten, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris tanácsa pedig kamatdöntő ülésről készült jegyzőkönyvet tesz közzé.

Kedden 2022. Június 14.-én jelennek meg az ipari termelés áprilisi adatai a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslésében. Az első szerdán jelent meg, a jelentés szerint áprilisban az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanappal kiigazítva 1,6 százalékkal csökkent. Az év első négy hónapjában 4,9 százalékos volt az emelkedés 2021 azonos időszakához viszonyítva.

 A KSH 15.-én szerdán az építőipar áprilisi adatait közli. Márciusban az építőipari termelés volumene 10,5 százalékkal, az első három hónapban 15,7 százalékkal nőtt az éves összevetés alapján. Februárhoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek szerint 5,7 százalékkal csökkent.

Az MNB monetáris tanácsa ugyancsak szerdán teszi közzé a május 31-i kamatmeghatározó ülésének rövidített jegyzőkönyvét. A testület 50 bázisponttal, 5,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is. A jegybank 2021 júniusában jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, és addig folytatja, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat az emelési ciklus megkezdéséig 2020 júliusa óta 0,60 százalékon állt.

Amennyiben tetszik a tartalmak, jelentések, elemzések, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek