Heti makronaptár – Kamatdöntés, munkaerőpiaci adatok jönnek a jövő héten

A jövő hét makronaptárának legfontosabb eseménye a jegybank kamatmeghatározó ülése lesz, emellett munkaerőpiaci, beruházási statisztikák is megjelennek.

Kedden tartja februári kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a monetáris politikai eszköztárban. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta.
Szerdán a foglalkoztatottság-munkanélküliség tavaly november-idén január közötti gördülő negyedéves adtait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tavaly október-decemberi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 481 ezer volt, 34 ezerrel több mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,7 százalékponttal 69,5 százalékra emelkedett.

A tavaly október-decemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 8 ezerrel, 167 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,6 százalékra csökkent.

A 2018-as év egészét tekintve a munkanélküliek létszáma átlagosan 172 ezer volt, ami 2017-hez képest 20 ezerrel kevesebb. A munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal 3,7 százalékra csökkent 2018-ban az előző év azonos időszakához képest.
Csütörtökön az ipari termelői árak januári alakulását és a beruházások tavalyi és 2018. negyedik negyedéves adatait teszik közzé. Az ipari termelői árak tavaly decemberben 4,7 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, a múlt év egészét tekintve 5,5 százalékkal nőttek, az előző évi 3,9 százalékos emelkedést követően.

Tavaly a harmadik negyedévében a beruházások volumene 22,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a második negyedévi 15,3 százalékos növekedés után.

A növekedés a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztéseihez, az uniós forrásokból finanszírozott projektekhez, valamint a továbbra is élénk lakás- és egyéb ingatlanberuházásokhoz köthető. Az előző negyedévhez mérve 5,1 százalékkal nőtt a beruházások szezonálisan kiigazított volumene.
Az építési beruházások 25,1, a gép- és berendezésberuházások 18,5 százalékkal növekedtek éves összevetésben.
A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 13,1, a költségvetési szerveknél pedig 35,0 százalékkal emelkedett a fejlesztések volumene.

 


Hasonló cikkek